Cukormentes és szénhidrátcsökkentett




gabi_pirosIlyen Zellei Tündi egész világa, akinél nemrégiben látogatóban jártunk. Talán még emlékeztek, hogy bemutattuk Tündit egy kisfilmben, amikor elmesélte, hogy miként alakította ki saját kis boszorkánykonyháját, amelyben dietetikusok segítségével végül is háromféle lisztkeveréket alkotott meg. Ezek segítségével, azaz használatával azok is élvezhetik a megszokott ízeket, sütiket, kenyereket, pékárukat, akik akár cukorbetegség, akár diétázás okán nem fogyaszthatnák ezeket “rendes” lisztből készítve.

Mi a forgatáson abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy valóban tesztelhettük ezeket a finomságokat, és így megállapíthattuk, hogy ezek élvezeti értéke cseppet sem tér el attól, ami finomított cukorral és liszttel készül. Tudjátok rólam, hogy az egyensúly híve vagyok, így ha éppen úgy adódik, bármilyen édességet szívesen elfogyasztok, hacsak éppen nem diétázom, de ha lehet így is, bűntudatmentesen készíteni és majszolni, akkor naná, hogy inkább ez lesz a választásom. Miután megismerkedtünk a lisztekkel, kölcsönkaptam Tündi egyik csudakötényét is, és ketten bevettük magunkat a cseppnyi konyhába, hogy élőben is teszteljem a finomságok elkészítését. Egy nagyon egyszerű és nagyon morzsás süti lett a kiválasztott, amelyet számtalan módon lehet variálni, a lényeg, hogy nagyon könnyű megcsinálni. Íme!

És akkor – ha esetleg nem tudtatok ilyen sebesen jegyzetelni, jöjjön a recept is!

Mákos morzsás szilvatorta cukormentesen,makos morzsas szilvatorta

Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékből

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g vaj
  • 100 g nyírfacukor
  • 4 db tojás
  • 180 g Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 500 g szilva kimagozva, félbevágva

Hozzávalók a mákos morzsához:

  • 50 g vaj
  • 50 g nyírfacukor
  • 50 g darált mák
  • 50 g Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
  • fél citrom reszelt héja
  • a tetejére szeletelt mandula

 A puha vajat a nyírfacukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Amikor már szép habos, akkor hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztkeveréket, ezzel is jól kikeverjük. Vajazott, lisztezett 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, majd a tetejét szépen kirakjuk a félbevágott kimagozott szilvaszeletekkel. A mákos morzsához a hozzávalókat a kezünkkel összeforgatjuk és a tetejére morzsoljuk. Végül a szeletelt mandulával meghintjük. 160 C fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük tűpróbáig.

A találkozásunk óta az a jó hír, hogy a szénhidrátcsökkentett Zellei Tündi lisztek most már több helyen is kaphatóak, megrendelhetőek. Bővebb információért katt Tündi honlapjára! Csak óvatosan, mert ott annyi jó receptet találtok, hogy nem fogjátok tudni abbahagyni a sütést!

Puszi: Gabi