">

Mi az az illatvacsora?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




gabireka_piros1Vannak egyszerűen misztikusan hangzó szavak, amelyeket mikor először hallunk, hirtelen nem is tudjuk, mire gondoljunk. Szerintünk ilyen az illatvacsora is. Mert persze, minden finom ételnek van illata, nem is akármilyen, de így ez a szóösszetétel azért még kicsit szokatlan a legtöbbünk számára. Természetesen a gasztronómiában jártasabbak már találkoztak ezzel a kifejezéssel, sőt talán már részt is vettek ilyen eseményen. Nekünk nemrégiben szerencsénk volt kicsit bekukkantani egy különleges helyre, ahol ilyen eseményeket szerveznek.

Mert mindig kell egy B-terv. Ezt gondolhatta magában a nevében is sok B betűt hordozó ötletgazda, Bíró Botond Boldizsár, aki fogadott bennünket a terézvárosi Béterv Lakásétteremben. A lakásétterem maga egy bohókás műfaj, gondoljátok el, hogy mennyire érdekes, hogy nem egy nyilvános helyen ültök, hanem sokkal intimebb, szűk körben, ahol finom étkeket lehet kóstolni, itt pedig ráadásul nem is akármilyen menüsorról van szó. Az ízeket itt illatok vezérlik. Ahogy a hely mottója szól: “Ízek, illatok melyek megédesítik napjainkat vagy netán kesernyéssé, csípőssé, savanyúvá teszi, de semmiképp sem a szó rossz értelmében. Inkább varázsol, ellazít, elvezet olyan tájakra melyeket csak gondolatban közelíthettünk meg, csodákat művel, képzeletet szül, melyek vágyat keltenek, régi idők mozija elevenedik meg előttünk. Ízek, illatok mely nélkül élni lehet… de nem érdemes!”

http://www.youtube.com/watch?v=unFWqfPkNMA

A Béterv hangulatos éttermében, Botond boszorkánykonyhájában tehát szezononként más és más illatok köré varázsolódnak az ételsorok, nemsokára a téli illatok jegyében csillagánizs és fahéj kerül sorra, de a korábbi hónapokban már bazsalikom, lime, levendula, jázmin és a már említett rozmaring is játszotta a főszerepet. Ha szívesen részt vennétek egy hasonló kulináris kiránduláson, és megtapasztalnátok, hogy Botond konyhájában tényleg nincs két egyforma étel, akkor kövessétek figyelemmel a Béterv honlapját. A rozmaringos kacsát kóstolva elmondhatjuk, hogy már alig várjuk, hogy mi is találjunk egy megfelelő időpontot, hogy egy egész este élvezhessük az illatok és ízek tökéletes párosítását!

Puszi: Réka és Gabi