Almás-répás minitorta – Anna első szülinapjára

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Elképesztő, hogy repül az idő. Éppen most született, és máris egy éves. A kislányom első születésnapjára készülünk, és hát persze nagy az izgalom a családban, még akkor is, ha sejthető, ő még kevésbé érzi az ünnepek szépségét. Azon törtem a fejem hetek óta, hogy milyen szülinapi tortácskával készülhetnék, amit egy baba is megkóstolhat akár. Anna még anyatejet kap, és bár persze elkezdtük a hozzátáplálást, egészségtudatom csak valami nagyon könnyű, nagyon egyszerű dolgon töprengett. Jómagam gyakran sütök tönkölyliszttel, zabpehellyel, azt tudjátok, hogy fehér cukor helyett nádcukrot, még inkább xilitet használunk, és bizony van, hogy nálam a palacsintában a tej az rizstej, a tojás meg tojáspótló por. Persze Anna tortáját nem kell olyan szigorúan venni, mint anyuka szétválasztó diétáját, úgyhogy itt valami másról álmodoztam, de nem találtam a megoldást. Szerencsére Csiszér Dóri, a Chefparade Csoki és Sütiműhely háziasszonya kitalálta számunkra a tökéletes receptet Anna első szülinapi tortájához.

Almás-répás minitorták (letölthető itt: Almás-répás minitorták recept)

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 2 bögre reszelt alma
  • 2 bögre reszelt répa
  • 2 bögre nádcukor
  • 2 tojás
  • 1 bögre darált mandula/mogyoró/kókusz (ízlés szerint)
  • 2 bögre liszt
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 bögre olaj

Elkészítés:

Az almákat és a répákat már előre meghámozzuk és lereszeljük, majd kicsit félretesszük. Az egész tojásokat habverővel összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. Itt már átváltunk fakanálra, azzal dolgozunk tovább. A liszthez hozzákeverjük az összes fűszert, majd mehet bele a darált mandula vagy darált mogyoró vagy kókuszreszelék (amelyiket választjuk, vagy ami éppen van otthon). és a végén természetesen a reszelt alma és répa is. Muffinformába töltjük – hogy könnyebb legyen mosogatni, ajánlom a kis papírkapszlikat, így nem fog beleragadni a formába. Kb. 30-40 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük. Amíg sül, elkészítjük a mázat, amellyel majd bevonjuk.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 12 dkg porcukor (vagy megőrölt barna cukor)
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 5 dkg  lágy vaj/ margarin

S hogy még finomabb legyen, egy könnyű vaníliás túrókrémet is készítünk mellé, azzal tálaljuk. Az alábbi hozzávalókat könnyedén összekeverjük, és máris kész a finom babatorta.

  • 200 gr ricotta
  • ½ vaniliarúd kikapart belseje
  • 2-3 evőkanál méz
  • natúr joghurt

Vigyázat, felnőttek is imádni fogják, süssünk mindjárt nagy adagot belőle! Jó étvágyat! (Köszönet a receptért a Chefparade Főzőiskolának!)

Puszi: Gabi