Bulgurral töltött paprika

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




gabireka_feketefeherA bulgurt még sokan nem fedezték fel maguknak, pedig igazán érdemes. A bulgur voltaképpen nem más, mint tört búza. Különböző  méretben kapható, vannak rizsméretűek és egészen apróra őrölt verziók is. Ezeket a búzaszemeket többnyire hántolják, majd előfőzik. Keleten gyakran még ma is a napon szárítják. A bulgur nagyon egészséges. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, B-vitamin és vas is jócskán van benne. Ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a rizsé, tehát diétához is nagyon ajánlott. Simán adhatjuk a nagyobb szemű változatot rizs helyett köretként is, de mivel a bulgur remekül átveszi az ízeket, érdemes inkább zöldségekkel variálni. És persze hússal kombinálva is pompás, például az alábbi rendhagyó töltött paprika-receptben.

Hozzávalók:kaliforniai paprika

  • 3 féle színű kalifornai paprika (adagonként 1 db)
  • 400 g darált pulykahús
  • 200 g bulgur
  • 1 fej hagyma
  • só, bors
  • kakukkfű
  • olívaolaj

A hagymát apróra kockázzuk, és az olívaolajon megpirítjuk. A darált húst is hozzáadjuk és továbbpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. A bulgurt dupla mennyiségű sós vízben feltesszük főni, és hagyjuk, hogy félig megpuhuljon, majd hozzákeverjük a raguhoz és készre pároljuk.

A kaliforniai paprikákat keresztben felvágjuk, és belekanalazzuk a tölteléket, majd kalapként ráültetjük a tetejét. Egy sütőtálba tesszük, és forró sütőben addig sütjük, amíg a paprikák kicsit megereszkednek, roppanósra sülnek. Igazán könnyű, tápláló fogás, és könnyen, gyorsan elkészíthető.

bulgurral töltött paprika

Gyors vacsorának kitűnő, de ehetjük persze ebédre is, minden napszakban egyaránt finom. Jó étvágyat!

Puszi: Gabi és Réka