Csintalan palacsinta – szétválasztós recept

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , ,




Nagyon sok kedves levelet kapok mostanában tőletek, amelyből kiderül, hogy a nyár közepén is igenis foglalkoztat benneteket az a fránya diéta-kérdés. Hát igen, akár még most megy az ember nyaralni, és a bikinijére gondol, akár csak az őszi újrakezdésre szeretne még jobb formában lenni, most is ügyelnünk kell a részletekre. Egyébként annyi mindent szeretnék nektek átadni a szétválasztós étrenddel kapcsolatban, hogy nem is tudom, hogy csináljuk. Van egy csomó receptem, amit majd még összeírok, hiszen ez a diéta igazából igényel egy alapos váltást a fejünkben, hogy átgondoljuk a napjainkat előre, meg a bevásárlásainkat is. Nem kérdés ugyanis, hogy csak akkor lehet szétválasztósan étkezni meg főzni, ha a szükséges hozzávalók otthon vannak. Gondolok itt most például a tojáspótló porra, akkor nem lesz gond, hogy milyen nap van, úristen mit is ehetek, mit főzzek, süssek a családnak.

Remélem, ha érdekel benneteket ez a diéta, akkor a bevásárlólistánkat már rég letöltöttétek, ha nem, most is pótolhatjátok, itt: Bevásárló lista szétválasztó diétához

A szétválasztós diétában számomra egyébként az a legjobb, hogy a hagyományos fogások mindent el lehet ám készíteni egészségesen is, csak át kell kicsit variálni a hozzávalókat. Ugyanúgy készíthetünk például főzeléket, ha szeretjük, csak éppen a sűrítéshez nem használhatunk egyszerre tejterméket meg lisztet, de a rizstej, rizstejszín kiváltja a tejfölt vagy tejet a szénhidrátnapokon, az étkezési keményítő pedig a lisztet a fehérjenapokon. És ez csak egy példa, igyekszem még hozni nektek néhányat a közeljövőben :-) Hogy álltok például a palacsintával? Szeretitek? Mert én nagyon, szóval ki is kísérleteztünk otthon egy szétválasztós palacsintareceptet. Be kell vallanom, az én drága anyósom, Böske néni segített nekem ezt megalkotni.

Szétválasztós palacsinta recept – SZÉNHIDRÁT NAPRA
Hozzávalók:

  • rizstej
  • tönkölyliszt
  • kókusztejpor – mondjuk két kanál
  • szódabikarbóna – egy teáskanálnyi
  • egy kiskanál só – mi kősót használunk
  • pici cukor – xilit, nádcukor, ezt már tudjátok:-)
  • hidegen sajtolt szőlőmagolaj – erről majd fogok írni egy egész hosszút, mert annyira jó!

Elkészítés:

Itt az a kihívás, hogy hogyan süssünk palacsintát tojás és tej nélkül, hiszen, ha a szétválasztó diétát folytatjuk, ezeket csak fehérje napon lehet enni. Én tudom a megoldást! A fenti alapanyagokkal kapcsolatban úgy járunk el, mint egy hagyományos palacsintareceptnél. Nehéz dolgom van, ha pontosan meg szeretném adni a tej és a liszt arányát, mert hát attól függ, hogy hányan vagytok, hány palacsintát szeretnétek sütni. Őszintén megmondom, a rendes, hagyományos palacsinta sütésénél sem tudnám megmondani, hogy pontosan mennyi a liszt, meg a folyadék… Azt szoktam ilyenkor mondani, „érzéssel”. A lényeg, hogy egy jól kanalazható, kellőképpen, de nem túlságosan sűrű masszát kapjatok. Mielőtt kisütnétek, hagyjátok picit állni! Ja és bolondíthatjátok facsart narancslével vagy reszelt almával, csak vigyázat, mert akkor ragadóssá válik, tehát csak csínján bánjatok vele!

Megtölteni pedig lehet lekvárral, vagy kakaóval, de ügyeljetek a cukortartalomra, ha már szétválasztós tésztájú palacsintát esztek, akkor semmiképpen sem az agyoncukrozott instant kakaó vagy nagyon édes lekvár kerüljön a palacsintába. Reszelt almából készülhet finom töltelék is, illetve más gyümölcsből is, akár egy gyors és egészségesebb házi lekvár formájában, mondjuk egy kis málna, áfonya, vagy barack nádcukorral összefőzve, kis fahéjjal fűszerezve hamar gyümölcstöltelékké alakul.

A túró az sajnos most kiesik, a szétválasztás miatt. Ha utánanéznétek újra, hogy hogy is volt ez, itt tölthetitek le a diétát: Szétválasztó diéta
Jó étvágyat az egészséges és finom palacsintákhoz!

Puszi: Gabi