Currys csirkeraguleves

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




Ha unjuk már a tárkonyost, főzzünk curryset! Mármint ragulevest. Azaz egy gazdag, tartalmas, melengető levest, sok zöldséggel és hússal. Ha valamikor, akkor télen aztán tényleg itt az ideje ennek. Amúgy majdnem ugyanúgy készül, mint a rendkívül népszerű társa, de mégis kicsit újíthatunk ily módon. A leves után meg simán jöhet egy nagy adag klasszikus édesség, palacsinta, rizsfelfújt vagy máglyarakás, és máris pompás ebédet rittyentettünk. 

A curry nevével egyébként sokan bajban vannak, nem pontosan tudják, mit is értsenek alatta, hiszen nagyon sok ragus ételt, a fűszerkeverék miatt is currynek neveznek, de ez egy önálló fűszer is. 2500 éve ismert, a távol-keleti országokból jutott el Európába. A currynek rengeteg jótékony hatása van, segít megelőzni a cukorbetegséget, immunerősítő hatású, daganatmegelőző, antioxidáns. Néha olyan ételeknél is érdemes használni, ahol nem jutna rögtön eszünkbe, például a fent említett melengető zöldséges csirkeragulevesnél.

Hozzávalók:

  • 1 db csirkemellfilé
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 cikk zeller
  • 100 g zöldborsó
  • 100 g szeletelt gomba
  • egy szál póréhagyma
  • 200 ml főzőtejszín (vagy kókusztej)
  • olívaolaj
  • só, bors, curry
  • friss petrezselyem
  • 1 teáskanál keményítő

A póréhagymát felaprítjuk, a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a csirkemellet is apró kockákra vágjuk. Forró olívaolajon elkezdjük a hagymát megpárolni, majd rátesszük a csirkekockákat, és a zöldségkockákat is. Megsózzuk. A húst kifehéredésig kevergetjük, majd felöntjük annyi vízzel az egészet, hogy bőséggel ellepje. Borssal és curryvel ízesítjük. Fedő alatt puhára főzzük a húst és a zöldségeket, ha kell, akkor öntünk utána vizet. Mielőtt kész lenne, egy kevés keményítőt elkeverünk a főzőtejszínben, vagy a kókusztejben, és a levesbe keverjük. Friss petrezselymet aprítunk és keverünk bele. Forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!