">

Diós mézes sült alma

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,




gabireka_kardiganosMinden nap egy alma – és az orvos „alma”. Ezt a mai mondást bizonyára sokan ismerik, mint ahogy sokan rajonganak ezen finomságért is. Az alma az összes gyümölcsfajta közül talán a legkedveltebb. Már az ókorban a “gyümölcsök királynője” megtisztelő nevet kapta sok kitűnő tulajdonsága miatt. Legnagyobb előnye az, hogy szinte minden éghajlati viszony mellett meghonosodik, és a kedvezőtlen időjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más gyümölcsfák. Másik fontos előnye, hogy igen könnyű tárolni, kis odafigyeléssel, kevés veszteséggel a friss gyümölcsök megjelenéséig eláll. Szállításra is igen alkalmas. A világon mintegy 1200 fajtája ismeretes.

Az alma összetétele alapján biztosítja az élethez szükséges tápanyagokat: hihetetlen talán, de kizárólag almán is meg lehet élni, méghozzá szinte korlátlan ideig. 1–2 napos almakúra alkalmazásával pedig ledolgozhatjuk mindazt a súlyfelesleget, amelyet esetlegesen a könyvünk alapján készült finomságok okoztak…Az alma egyébként kitűnő a gyomorra, tisztító, fertőtlenítő hatása is közismert, de még felső légúti megbetegedéseknél is sokat segíthet.

Ééés!  Az almából télen-nyáron változatos édességeket is készíthetünk, egészségeset, finomat. Ha nincs kedvünk tésztával bajlódni, akkor töltsük meg finomságokkal és egyszerűen csak süssük meg!

Hozzávalók:alma

  • 6 db nagyobb alma
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg aranymazsola
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1 kis pohár rum vagy konyak vagy narancslé.

Az almákat megmossuk, és a magházukat késsel vagy almavájóval eltávolítjuk. Egy tálkában összekeverjük a darált diót és az előzetesen megmosott, picit beáztatott aranymazsolát a mézzel. Ha felnőtteknek készítjük, egy icipici rummal vagy konyakkal is megbolondíthatjuk, ha a gyerekek is esznek belőle, legyen inkább egy kis pohár narancslé. Az almákat egymás mellé állítjuk, és megtöltjük a diós keverékkel. Fahéjjal meghintjük őket. 150 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni picit, majd tálalhatjuk további mézet rácsurgatva, avagy ízlés szerint tejszínhabbal is.

diós mézes sült alma

Még tart a tél, és szerintünk ez egy igazi télies desszert. Általában minden van hozzá otthon, ami kell, és tényleg nagyon gyorsan elkészül. Kipróbáljátok?

Puszi: Gabi és Réka