Duplán gesztenyés

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




gabireka_kardiganosÉvekkel ezelőtt egy Toscanáról szóló regényben olvastunk először a gesztenyelisztről. Azon a vidéken már a középkorban is ismerték a manapság rendkívül divatosnak számító, gluténmentes különlegességet. Náluk ugyanis ez nem volt különleges, sőt a szegények étke volt, amelyet az erdőben összegyűjtött gesztenyékből őröltek meg, hogy helyettesítsék a drága gabonaliszteket. Tehát ők kényszerből fedezték fel, később jöttek rá, hogy milyen jótékony hatású, egészséges dologról van szó, így a középkorban törvények és rendeletek szabályozták a gesztenyefák védelmét is.

A gesztenyeliszt úgy készül, hogy megőrlik az egészben megszárított és pörkölt gesztenyét. Az így kapott liszt nagyon aromás és magas olajtartalmú, ezáltal kevésbé emlékeztet ez a zsírosabb, illatosabb por a gabonalisztekhez. Édes és sós ételekhez egyaránt használható, de óvatosan kell bánni vele, ahogyan általában a legtöbb speciális liszttel, jobban járunk, ha csak a szükséges lisztmennyiség felét váltjuk ki vele. Paleo vagy lisztérzékeny diétát folytatók nyilván tudják már, hogy ezekkel a lisztekkel a sütés-főzés állandó kísérletezést jelent, míg megszületik a tökéletes eredmény. Az alábbi kísérlet a kipróbálásra megvásárolt (nem olcsó) karakteres ízű gesztenyeliszt hasznosítására úgy született, hogy arra gondoltunk,  miért is ne lehetne a gesztenyemassza lágy ízével keverve alkotni valami édességet. Így született az aszaltszilvás gesztenyetorta.

Hozzávalók:szilvas gesztenyetorta

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 bögre gesztenyeliszt
  • 1 bögre nádcukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál sütőrum
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • aszalt szilva

Így készül: 

A mélyhűtött gesztenyemasszát időben kivesszük, hogy puha legyen, mire használjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot, az olvasztott vajat, és 3 egész tojást. Robotgéppel habosra keverjük. Vaníliakivonattal és rummal ízesíthetjük tovább. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk és belekanalazzuk a masszát. Ez egy tömörebb süti lesz, tervezhetjük úgy is, hogy majd ha kész lesz, kettévágjuk és megtöltjük, megkenjük például szilvalekvárral, de mi most egy másik szilvás ötletet választottunk. Szép, egész aszalt szilva szemekkel körkörösen feldekoráljuk a tortánkat és így tesszük be a sütőbe. Kb. 160 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.

szilvas gesztenyetorta

Tömör klassz sütit kapunk, ha száraznak érezzük, lehet hozzá vaníliafagyit vagy szilvalekvárt adni még. A zsírtartalom miatt a gesztenyeliszt kényes dolog, könnyen avasodhat például, ezért ha veszünk belőle, igyekezzünk keveset venni, avagy jól tárolni és hamar elhasználni. Viszont épp ezért a süti nem szárad ki, és sokáig finom marad. Már ha marad, mert finom. Próbáljátok ki!

Puszi: Réka és Gabi