">

Édes élet lelkifurdalás nélkül

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , , ,




A december az advent, a várakozás hava. Jó lenne, ha egyre többen fogadnánk meg azokat a jótanácsokat is, hogy ne a stresszről, az ajándékok utáni hajszáról, a rohanásról szóljon, hanem jusson több időnk egymásra figyelni. Kötetlenül együtt lenni, beszélgetni, feleleveníteni az elmúlt évet, elmajszolni egy finom sütit. Vagy kettőt. Nos, igen, hát a decembernek az egyik legnagyobb veszélye, hogy a sütik csábításának elég nehéz ellenállni. Mert jólesik az a forralt bor mellé is, nem beszélve a finom teáról, kávéról, amely átmelegíti testünket-lelkünket, ráadásul annyira kívánkozik a meghitt baráti beszélgetések, találkozások mellé.

Szerencsére ma már gond nélkül figyelhetünk arra, hogy milyen édesség kerül az asztalunkra, ha magunk készítjük el. A kilók elleni harcban sem fogunk vesztésre állni, ha időben kapcsolunk, és nem nassolással töltjük el a karácsonyi készülődés heteit, és az ünnepi lakomák finomságait is lehet egészségesebben elkészíteni. Persze ehhez fontos, hogy ezeket az édességeket tudatosan készítsük el, és inkább szerezzünk be néhány csinos süteményesdobozt, és azokat töltsük meg. A kávézások, teázások alkalmával pedig nyugodtan kapjunk elő egy kis hazait. Mindenki örülni fog neki!

Persze sokan aggódnak amiatt, hogy mi lesz, ha változtatnak a bevált családi recepteken. Szerencsére a széles választékban kapható Biopont lisztekkel nem kell lemondanunk semmilyen finomságról, bármelyik hagyományos karácsonyi süteményt elkészíthetjük egészséges változatban is. A Biopont kínálatában szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek segítenek nekünk egészségesebbnek maradni, de már az is sokat számít, hogy ha a lisztet lecseréljük egészségesebb változatra, gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre.

Nagyszerű választás például az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a biotönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Persze választható a karácsonyi sütikhez is zabliszt vagy rizsliszt, de ilyenkor alapszabály, hogy legalább 1/3 arányban használjunk tönkölybúza-lisztet is, hogy a süteményünk biztosan jól sikerüljön. No és akkor ott van még a cukor kérdése! A bio nádcukor máris egészségesebb végeredményt ad, hiszen sokkal több ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, mint a finomított fehér cukor. Ráadásul ez utóbbi 90 %-ban, a bio nádcukor csak kb. 20 %-ban tartalmaz édes vegyületet. De ha még egy kicsit bevállalósabbak vagyunk, bio rizs- vagy agávészirupot, datolya- illetve kókuszvirágszirupot is használhatunk édesítésre, ezek természetes növényi édesítőszerek, amelyeknek glikémiás indexe alacsonyabb a cukorénál, hosszabb időn keresztül ellátnak bennünket energiával, és még ásványi anyagokhoz is jut a szervezetünk. Ha pedig a szokásos karácsonyi ízvilágból szívesen ki is kacsintanánk kicsit, íme egy remek tipp:

Kókuszos lime-os keksz

Hozzávalók:

  • 150 gr teljes kiőrlésű Biopont búzaliszt
  • 50 gr bio kókuszreszelék
  • 100 gr hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 50 g bio nádcukor
  • csipet só
  • 0,5-1 lime reszelt héja
  • 1-2 evőkanál víz

A hozzávalókat összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki 1-2 tepsit. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, tetszőleges formákat szaggatunk belőle, a tepsire helyezzük őket, majd 8-10 perc alatt megsütjük.

Legyen egészségesebb, ami finom!