Együk magunkat fittre!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , , ,




rekagabipiacErre egyébként mindig van okunk, minden évszakban, hiszen azok vagyunk, amit megeszünk. Ezt a tényt tudjuk, persze, de ilyenkor, nyáron – na nem az elmúlt két napra gondolunk – hanem, mondjuk a múlt heti hőségre, egyszerűen nem is esik jól nehezebb fogásokat enni. Nem vagyunk egyformák, de azt valószínűleg már ti is megfigyeltétek, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy-egy étkezésnél mennyire terheljük meg a gyomrunkat, hiszen ha könnyebb falatokat fogyasztunk, sok zöldséget-gyümölcsöt, akkor egyszerűen jobban pörög az ember, mintha bealszik az ebédre elfogyasztott – egyébként nagyon finom – szénhidrátban gazdag kajáktól.

Ma már minden évszakban juthatunk mindenféle zöldséghez, gyümölcshöz, de azért a nyár az mégiscsak más. Ez a folyamat már tavasszal elindul, de ilyentájt nagyon nehéz a piacról nem úgy hazatérni, hogy televásároltuk magunkat minden földi jóval. Új káposzta, új sárgarépa, friss zöldborsó, spenót, sóska, mángold, zsenge saláta, többféle paradicsom, paprikák, hónapos retek, újhagyma – és akkor még alig vettünk valamit. Sokan vannak persze, akik nem szeretik a zöldségeket, és a saláta szó hallatán már ki is futnának a világból. Mert valami unalmas nyúleledel villan be a szemük előtt, pedig aztán az a nagy igazság, hogy kevés jobban variálható, változatosan, ízletesen fogyasztható fogás van, mint a “saláta.” Nyáron még igyekszünk hasonló ötleteket adni, de most akkor jöjjön két egyszerű és nagyszerű tipp, ami nálunk a napokban az asztalra került, és bármely grillparti vagy családi ebéd sztárja is lehet, de egy hétköznapi ebédnek vagy vacsorának is remek.

Epres-mozzarellás zöldsalátaepres mozzarellas zoldsalata

Hozzávalók:

  • 1 csomag madársaláta
  • 2 szál újhagyma
  • 4-5 db retek
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 fél kígyóuborka
  • 2 csomag mini-mozzarella
  • 15 dkg földieper
  • balzsamecet vagy málnaecet
  • méz
  • olívaolaj

Minden zöldséget alaposan megmosunk, majd felkarikázzuk az újhagymát, apróra daraboljuk a retket, kígyóuborkát, paradicsomot, és a madársalátával elkeverjük. Lecsepegtetjük a mozzarellát és az apró eperszemeket (ha nagyobbak, félbevágjuk) és feldobjuk vele a salátánkat. Egy kis edényben balzsamecetet keverünk ki egy kiskanálnyi mézzel (próbáljátok ki a málnaecetet, nagyon finom!) és mehet bele egy kevés olívaolaj is. Meglocsoljuk vele a tányérokra adagolt salátát. Extra tipp: ha éhesebb családtag elé adjuk, mehet rá pirított teljes kiőrlésű kenyérkocka is, és az sem árt, ha ezt együtt pirítjuk egy marék apróra vágott füstölt tarján vagy sonkán. Sikerünk lesz vele! De meg fogjátok látni, hogy az eper és a mozzarella párosa elképesztően feldobja a zöldségeket, teljesen más, újszerű fogást kapunk ezáltal.

Sárgarépás káposztasalátakaposztasalata

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej káposzta
  • 4 db sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 1 nagy pohár joghurt
  • 2-3 evőkanál majonéz
  • 1 kiskanál méz
  • só, fehérbors

A káposztát leveleire szedjük, megmossuk és lereszeljük, vagy ha nincs kéznél reszelő, vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk és egy picit állni hagyjuk. A sárgarépákat szintén lereszeljük, az újhagymát apróra vágjuk. A joghurtból, majonézből egy kiskanál méz és némi fehérbors segítségével elkészítjük az öntetet. A káposzta levét, amit eresztett, kicsit kinyomkodjuk, egy nagy tálban összekeverjük a répával és a hagymával, majd ráöntjük az öntetet és elkeverjük. Hagyjuk kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek, és nagyon finom köretet kaptunk, ami bármilyen hús, hal mellé is remek, meg úgy önmagában is nagyon jó.

Szóval legyetek merészek, vágjatok, reszeljetek, keverjetek, és alkossatok csodasalátákat a magatok és a család kedvére! Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi