Együnk kölest!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , , ,




gabi reka csikosÍgértük nektek nemrég, hogy igyekszünk szép sorban bemutatni néhány olyan élelmiszert, amelynek segítségével egyszerűen jobbá, változatosabbá és egészségesebbé tehetjük az étkezéseinket. Van egy gabona, amelyet bár a kőkorszak óta termeszt az emberiség, valahogy mégis újra és újra fel kell fedeznünk. A kölesről van szó, amelyet sokan nemes egyszerűséggel “csodagabonának” neveznek, és amelyet állítólag hetente egyszer mindenképpen kellene fogyasztanunk.

A köles eredetileg valószínűleg Indiából származik, hazánkban is említették már írásos emlékekben a XII. század végefelé. Valószínűleg az a népi hagyomány a középkorban terjedt el, hogy az esküvő napján a menyasszony cipőjébe kölest szórnak, hogy igazán szorgalmas háziasszony váljék majd belőle. A kölest a többi kenyérgabona megismerése szorította háttérbe az 1800-as évek környékén. Magyarországon főként az Alföldön találunk kölesmezőket, amelyeket onnan lehet felismerni, hogy ez egy csaknem egy méter magasra megnövő, zöld fűhöz hasonlító gabonanövény. Az elmúlt időszakban megnőtt az érdeklődés iránta, így egyre több helyen termesztik, bio minőségben is. Szerencsére elég strapabíró növény, jól tűri a szárazságot és a hideget is.

A köles nagyon könnyen emészthető, koles-egy-egeszseges-szepitomagas tápértékű gabona. Jó hír a gluténmentes diétát folytatóknak, avagy a lisztérzékenyeknek, hogy ők is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént, csakúgy, ahogyan a rizs, kukorica és a hajdina sem. Érdemes sokat fogyasztanunk belőle, hiszen tele van ásványi anyagokkal, erősíti az immunrendszert, megszépíti a hajat, erősíti a körmöket és a fogakat, idegrendszeri problémák esetére is remek. Lassítja az öregedést, segít a betegek gyógyulásában, egyaránt ajánlják kisgyermekeknek és várandós nőknek is.  Lúgosító diétához is tökéletes. Hát nem egy csodaszer?

Akkor nézzük, mi módon is készülhet belőle finom fogás a család asztalára. A rizshez hasonlóan megpárolhatjuk, megfőzhetjük, háromszoros vízben, így készül a köleskása. Ezt aszalt vagy friss gyümölcsökkel, joghurttal, mézzel ízesítve reggelire varázsolhatjuk a tányérba, és akkor máris energiát adó, de egészséges finom reggelit ettünk magunk is, és a gyerekeink is. A fűszerekkel is jó barátságban van a köles, akár zöldfűszerekkel, bazsalikommal, rozmaringgal, tárkonnyal bolondítjuk meg, akár pedig inkább keleties ízvilágot varázsolunk gyömbérrel, fahéjjal, korianderrel, vagy római köménnyel, nem fogunk mellé.

kolesrizottoKét egyszerű receptet ajánlunk kipróbálásra. Az egyik a zöldséges kölesrizottó. Ez hasonlóan készül, mint a hagyományos rizottó, és variálható mindenféle zöldséggel,  ami éppen a kezünk ügyébe akad és persze, amit szeretünk. Ilyenkor már jobb friss zöldségekkel dolgozni, de ha nincs otthon, csak mondjuk mélyhűtött zöldségkeverék, az is nagyon jó lesz. Kevés olívaolajon karikára vágott újhagymát, vagy póréhagymát pirítunk, és kockára vágott sárgarépát, gombát, brokkolit dobunk rá. Ráteszünk egy pohárnyi megmosott kölest, egy kicsit megfuttatjuk ezt is, majd sózzuk, borsozuk, felöntjük háromszoros mennyiségű húsleves alaplével és együtt pároljuk a zöldségekkel. Mintegy 20-25 perc alatt kész lesz, addigra elfő a leve is, friss petrezselymet keverünk bele, és akár köretként, akár főfogásként ehetjük is.

Könnyű édesség lehet a kolespudingkölespuding is. Egy pohárka megmosott kölest három pohárnyi tejben, (vagy ha nagyon egészséges változatot készítünk, akkor kókusztejben esetleg mandulatejben) 2-3 evőkanál mézzel, csipetnyi fahéjjal és friss reszelt gyömbérrel puhára főzünk. Mielőtt kész, egy evőkanál étkezési keményítőt adunk hozzá, így kapjuk majd meg a kívánt pudingállagot. Friss gyümölccsel, vagy magvakkal díszíthetjük, de van még jobb ötletünk is. Mirelit erdei gyümölcsből, vagy most éppen friss eperből egy kevés nádcukorral, és pár csepp citromlével 10 perc alatt nagyszerű öntetet is keverhetünk hozzá és máris igazán egészséges, finom desszert került a család asztalára. Kipróbálásra ajánljuk!

Barátkozzatok a kölessel bátran, és ha vannak jó tippjeitek, megírhatjátok nekünk is, örömmel fogadjuk!

Puszi: Réka és Gabi