Együnk színeket!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




Régi nagy igazság, hogy színek nélkül minden unalmas lenne körülöttünk. Képzeljétek el, ha egyszer csak minden egyszínű lenne, akkor bármennyire is szeretjük mondjuk a pirosat, vagy a zöldet, nagyon nyomasztóan hatna ez ránk. Ez a bölcsesség a tányérunkra is igaz. Egyszer azt olvastuk valahol, hogy minden nap legalább 5 különböző zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztanunk, akkor egészen biztosan minden szükséges vitamin és ásványi anyag bőséggel jut a szervezetünkbe. És ha ezek a zöldségek-gyümölcsök különböző színűek, az még jobb. Ez utóbbit persze tavasszal és nyáron nyilván könnyebb betartani, de gondoljunk arra, hogy most is könnyen ehetünk lilát (cékla vagy káposzta), zöldet (kiwi vagy brokkoli), pirosat (paradicsom vagy alma), sárgát (citrom vagy vajbab), és persze narancssárgát, legyen szó akár sárgarépáról, akár sütőtökről.

És mivel a színpompás étkezést nem lehet elég korán kezdeni, így ezen felbuzdulva mindjárt ki is kerestünk nektek néhány narancssárga receptet Réka és Juga Veronika évekkel ezelőtti babaszakácskönyvéből, készítsétek el, reméljük, ízleni fognak a csemetéiteknek! (de halkan súgjuk, mi felnőttek is megkóstolhatjuk, legfeljebb egy picit bátrabban nyúljunk a fűszerek után, no meg persze szorozzuk fel picit az adagokat :-)

Sárgaborsó-krémleves

Hozzávalók:

  • 100 g sárgaborsó
  • 10 g vöröshagyma
  • 1 vékony gerezd fokhagyma
  • 40 g sárgarépa
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 teáskanál vaj
  • csipetnyi só
  • csipetnyi őrölt bors
A sárgaborsót átválogatjuk, majd néhány órára beáztatjuk hideg vízbe. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. Így együtt feltesszük főni. Csipet sóval, borssal ízesítjük. A lisztet száraz serpernyőben zsemleszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, s ezzel egy picit besűrítjük a levest.

 

Narancsos tonhal

 

Hozzávalók:

  • 100 g tonhal
  • 80 g narancshús
  • 4-5 közepes méretű mentalevél
  • 30 ml olaj
A megtisztított tonhalat apróra daraboljuk, kevés olajon a narancs húsával és néhány finomra vágott mentalevéllel együtt megpároljuk. És hogy a narancssárga élmény teljes legyen, tálaljuk répás burgonyapürével :-)

 

Sárgarépa szuflé

Hozzávalók:

  • 100 g sárgarépa
  • 30 g vaj
  • 30 g liszt
  • 15 g cukor
  • 2 tojás

Hámozzuk meg, majd főzzük meg a sárgarépát. Ha már megpuhult, törjük össze villával. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a lisztet, a cukrot és a habosra felvert egész tojásokat. Kivajazott és kilisztezett tűzálló csészékbe helyezzük úgy, hogy csak félig töltse meg őket. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Receptek letölthetőek itt: Színes babareceptek.

Puszi: Gabi és Réka