Éljen az okos konyha!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




gabirekaFőzni jó dolog. Okosan főzni még jobb. Hogy mit értünk ez alatt? Hogy lesz igazán okos a konyhánk? Hát az biztos, hogy kellenek jó receptek. Amelyeket akkor is játszi könnyedséggel varázsolhatunk az asztalra, amikor éppen nincs annyira nagy kedvünk főzni. Mert a családnak enni kell. Már több ízben meséltünk arról nektek, hogy bár mindketten tudunk főzni, azért mindkettőnknek van olyan szerencséje, hogy van otthon, aki még jobban tud és még jobban szeret főzni. Így a főzés nekünk nem okvetlenül kell, hogy napi rutin legyen, ami néha jól jön, pláne egy színházi próbaidőszakban, bemutató vagy téli koncertek idején.

Ettől függetlenül persze nagy érdeklődéssel figyelünk mindenkit, akinek szenvedélye és kedvenc időtöltése a főzés, olyannyira, hogy még arra is futja az idejéből, hogy benevezzen egy receptversenyre. Nemrégiben ugyanis a www.okoskonyha.hu oldalra lehetett feltölteni recepteket, persze, úgy ahogyan azt kell, leírással, fotóval együtt. Nagyon sok recept érkezett, megtudtuk, hogy összesen 1808 db, ami elképesztő eredmény. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy részt vehettünk az előválogatott receptek zsűrizésében, azaz értékelhettük a feltöltött étkek leírását és fotóját különböző szempontok szerint. Mennyire pontos a bevásárlólista, mennyire könnyen beszerezhetőek az alapanyagok, érthető-e a leírás, stilisztikailag hogy van megfogalmazva, milyen a fotó, mennyire van összhangban a látvány és a szöveg, kapunk-e extra tippet a tálaláshoz, mennyire egészséges és használt-e a készítője például valamilyen különleges ételízesítőt benne. 6 recept került elénk, és bevalljuk, mi boldogok voltunk, hogy nekünk csak ennyit kellett értékelnünk, mert egyrészt még virtuális zsűrizés közben is az az érzése van az embernek, hogy folyton enni tudna, másrészt pedig tényleg nehéz választani a jobbnál jobb fogások közül, hiszen mindegyik másért finom. Személyes kedvencünk volt egyébként a sütőtökös brownie, amelyet lehet, hogy hamarosan ki is próbálunk majd. Nagyon tetszett a kacsamell kakukkfüves lapcsánkával, fűszeres bormártással, ez akár még karácsony esti fogásnak is beillene. Az eredményt persze nem csupán a mi véleményünk alakította, hiszen több gasztroblogger is résztvett a folyamatban. Az abszolút nyertes Pappné Szép Eszter lett, aki egészen fantasztikus módon 45 receptet küldött be a versenyre, azaz ennyit töltött fel fotóval együtt az Okoskonyha.hu oldalra. Ezek között volt egyszerűbb fogás, leves és süti egyaránt, de olyan is, ami bőven megmozgatja az ember fantáziáját. Eszter remekül süt, gyönyörű sütirecepteket is töltött fel, de nagyon sok zöldséges fogás is szerepel a repertoárjában. Ami végül mindenki szerint a legtutibb választás lett, a tejszínes brokkolis lepény, ami akár könnyű ebédként, akár vacsoraként remek étel lehet. Meg is osztjuk a receptjét veletek itt és most:

Hozzávalók:2106_tejszines-brokkolis-lepeny_lm

  • 30-35 dkg fagyasztott, leveles tészta
  • 50 dkg brokkoli
  • 1 ek. MAGGI Ízvarázs ételízesítő – sok zöldséggel
  • 20 dkg sonka
  • 4 db tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál mustár
  •  só, bors

Így készül:

A leveles tésztát akkorára nyújtjuk, hogy egy kerek sütőforma alját és oldalát is kibéleljük. A tésztát villával megszurkáljuk és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük. Majd a tésztára sütőpapírt teszünk, megszórjuk száraz babbal és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10 percig „vakon” sütjük. Majd a sütőpapírt és a babot eltávolítjuk.

A brokkolit rózsáira szedjük, szárát vékonyan felkarikázzuk, majd forrásban lévő MAGGI Ízvarázs ételízesítővel ízesített vízben kb. 4-5 perc alatt roppanósra főzzük. Lecsöpögtetjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sajtot lereszeljük.

A brokkolit és a sonkát összekeverjük, majd a tésztára rakjuk. A tojássárgájához keverjük a reszelt sajtot, a tejszínt és a mustárt, sóval és borssal ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és az előzőekhez óvatosan hozzákeverjük. Az egészet a sonkás brokkolira öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Melegen, de hidegen is tálalható.

Ehhez hasonló szuper recepteket tehát a vállalkozó szellemű háziasszonyok jóvoltából tucatjával taláhattok az Okoskonyha oldalán. Szerintünk érdemes ott körülnézni, akár így karácsony előtt, akár a rohanós hétköznapokra gondolva. Ezt a finomságot például biztosan kipróbáljuk majd!

Puszi: Réka és Gabi