Fehércsokoládés sajttorta

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Ha jön a Húsvét, a legtöbbször automatikusan a répatorta gondolata merül fel mindenkiben. Persze senkit sem beszélnénk le róla, mi is minden évben megsütjük, de van, ahol kevésbé szereti a család, meg úgy egyáltalán, jó lenne valami mást is villantani. Van egy tuti befutó, a sajttorta, amely számtalan formában elkészíthető, és az a remek tulajdonsága van, hogy kevés tésztával és sok krémből készül. Ettől persze még nem diétás, de mivel a krém alapanyagában több dolgot is lehet akár diétásra is cserélni, jeles napokon inkább ezt készítsük. Ez a változat egészen kakaós alapot igényel, a krém pedig fehércsokoládéval készül. És egy biztos, mindenki imádni fogja! Dekorálni pedig a végeredményt bármivel lehet, így akármilyen alkalomra ünnepivé tudjuk varázsolni a fehércsokis sajttortánkat. Ami fontos: érdemes egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, és a hűtőbe tenni, hogy igazán szépen lehessen szeletelni!

Íme a recept:

Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)

  • 160 gr kakaós zabkeksz
  • 60 gr szobahőmérsékletű vaj
  • 2+2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 250 gr krémes túró
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr porcukor vagy más édesítő, ha egészségesebb változatra vágyunk
  • 2 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál főzőtejszín
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 tábla fehércsokoládé
  • 1 teáskanál keményítő

Késes robotgépben összetörjük a kekszet, hozzáadunk 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, majd hozzáadjuk a felolvasztott, puha, de nem egészen folyós vajat.

Egy kb. 20 centi átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a krém készül. A  túrót és a mascarponét egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojásokat és sárgáját is, mindegyiket alaposan elkeverve a krémben. Mehet bele a tejszín, tejföl. Közben vízgőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit, ezt is hozzákeverjük a masszához. A végén pedig egy teáskanálnyi étkezési  keményítő kerül bele.

Kivesszük a hűtőből a tortaformát, kívülről két rétegben becsomagoljuk alufóliával, majd beleöntjük a masszát. A formát egy magasabb falú tepsibe helyezzük, és 2-3 centi magasságig felöntjük forró vízzel. Így megy a 180 fokra előmelegített sütőbe, amit a tepsi betételekor leveszünk 150 fokra és a tortát kb. 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegős. Akkor lesz igazán jó, ha 1 napra hűtőbe tesszük, utána lehet szépen szeletelni majd. Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg kakaóporral. Húsvétkor pedig tetszés szerint ültethetünk rá egy-két apró csokinyuszit, csibét, vagy megszórhatjuk pici csokitojásokkal is, akár csokiforgács-fészkekbe ültetve őket. A siker garantált!