Füge-függőség

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




gabi_kardiganosUgye néha veletek is előfordul, hogy egy íz visszahoz egy élményt? Nekem most a füge ilyen… Egyszerűen imádom, és ahányszor eszem, mindig a nyári, törökországi élmények jutnak az eszembe. Annyira a bolondja lettem, hogy már vannak füge beszállító barátaim, akik biztosítanak a fügeutánpótlásról. Van benne A vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok, Omega zsírsavak. A káliumtartalma is magas, és nagy mennyiségben kalciumot is tartalmaz. Úgyhogy csudajó ez a mézédes gyümölcs, amit én főleg magában fogyasztok, de azért van néhány tippem arra is, hogyan használhatjuk fel másként.

 Rátaláltam ugyanis egy gasztroblogra, (alacarte-culinaria.blogspot.hu), amit egy nagyon kedves fiatal anyuka csinál, Terei-Vigh Krisztinának hívják, aki nemrégiben írt nekünk itt az Anyakanyaron. Fogtok vele még találkozni itt nálunk, ő ugyanis egy aranyos 6 éves válogatós kislány anyukája, és arra kértük Rékával, hogy ossza meg tapasztalatait arról, mit lehet egy válogatós kislány étkezésével kezdeni… Szerintem ennek sokan örülni fogtok, ugye?

Krisztina receptjeiben az a jó, hogy könnyen, gyorsan elkészíthetőek, és ahogyan az ő kislánya tud segédkezni egyes fázisokban, ezt ti is kipróbálhatjátok otthon. Lássuk, milyen csodákat is lehet varázsolni fügével!

Fügés-csokoládés tejespitefuges clafutis_kicsi

Hozzávalók:

(1 db 20 cm-es tálhoz +2 db szuflé formához)

  • 150 ml tej
  • 150 ml tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 100 gr barna cukor / nyírfacukor
  • 40 gr  liszt/ tkiőrlésű liszttel is működik
  • 500 gr lila füge
  • 100 gr fehér csoki (vagy étcsoki)

Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Én légkeverésen szoktam sütni.
2. A füge teteját vágjuk le és mindegyik közepébe tegyünk egy kocka csokit. Én fehér csokit használtam, de az nem olvad meg igazán jól, szerintem étcsokival jobban működne a dolog. Legközelebb azzal is kipróbálom. A fügéket tegyük a tálba.
3. A tojássárgát verjük habosra, adjuk hozzá a tejet, a lisztet, a tejszínt.
4. A tojásfehérjét verjük keményre a cukorral és keverjük a tejes, tojásos, lisztes tésztához. Öntsük a gyümölcsökre.
5. Süssük az előmelegített sütőben kb. 30-40 percig.

Melegen a legfinomabb, egy kis vanília fagyi is társulhat hozzá, mézzel megcsurgatva pedig ideális őszi melengető édesség.

És akkor jöjjön még egy recept!

Szilvás-fügés lepényfuges szilvas suti

Hozzávalók:

  • 1 csomag kinyújtott leveles tészta
  • 4-5 szem füge
  • 2-3 szem nagy méretű szilva
  • 2-3 ek méz

Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A szilvát és a fügét mossuk meg és vágjuk karikákra.
3. Helyezzük a kinyújtott leveles tésztára a gyümölcsöt, csurgassuk rá a mézet, szórjuk meg egy kevéske fahéjjal és mehet is a sütőbe.
4. 15-20 perc és lehet tálalni.

További receptekért is böngésszétek bátran Krisztina blogját, tehát jól jegyezzétek meg: alacarte-kulinaria.blogspot.hu.

Jó olvasást, jó sütés-főzést! És természetesen sok-sok fügeevést!

Puszi: Gabi