Gabonakalauz: az imádnivalóan egészséges zab

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




gabireka_feketefeherBizony, ez már táplálkozástudományilag is bizonyított tény, hogy kevés olyan élelmiszer létezik, amelyik ennél a gabonánál jobban tudná szolgálni tápanyagszükségletünket. A zab kiváló energiaforrás, ezért imádják a sportolók is, de gyógyhatása és védőereje miatt nagyon közkedvelt a gyerekes anyukák és az egészségtudatos fogyasztók körében is. Ha rendszeresen fogyasztunk zabot, tele leszünk életenergiával, és még jókedvvel is, hiszen a zabot olykor még antidepresszánsnak is hívják bőséges B1-vitamin tartalma miatt. Ez a vitamin ugyanis fokozza a boldogsághormon, a szerotonin termelését, ráadásul egészségesen, hát mi kell ennél több?

A zab a B-vitamin mellett E-vitaminban is gazdag, no meg vas, kálium kalcium, foszfor és magnézium is található benne, fehérjetartalma pedig nagyon magas. Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az idegrendszert, gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra, emellett lúgosító hatású is. A rostok segítenek abban is, hogy hamar teltségérzetet érezzünk, emellett rákmegelőző hatásuk is van. Csökkenti a koleszterinszintet, ezzel is elősegíti a szív- és érrendszer védelmét. Az emésztésre is remek hatással van, tisztít és gyorsítja az anyagcserét, megszabadít kórokozóktól és ballasztanyagoktól egyaránt.

Nem véletlenül esznek az angolszász országokban zabpehelya gyerekek hagyományosan zabkását reggelire. Ez finom is, energiával is eltölt,  jól indul tőle a nap. Vegyük akár az apróbb töretű zabpelyhet, akár a nagyobb szeműt, tejjel, joghurttal, de akár még vízzel megfőzve, kevés mézzel édesítve igazi egészséges reggeli lehet. Ha nem diétázunk, mehet hozzá finom házilekvár, aszalt gyümölcsök, magvak, és máris feltöltöttük magunkat a nap első felére. Gyors megoldásként a mikróban is lehet elkészíteni, csak a kifogás nem jó, hogy nem volt időnk reggelizni. Mert azt muszáj.

De nem érnek véget itt a zabpehely kalandjai. Nálunk már nagyon sok ételben kapott helyet, például a fasírtban nagyszerűen helyettesíti a kinyomkodott zsemlét. És mennyivel egészségesebb! Egyébként finomabb is. Bármilyen zöldségből készült ropogósnál is beválik a zabpehely, de akár a zabkorpa is, ami még lágyabb, jobban elkeverhető. Egy nagyszerű recept, a reszelt fejeskáposztát lepirítjuk, mintha káposztás cvekedlire készülnénk, de zabkorpával, tojással kis lepényeket készítünk, és ezeket nagyon kevés olajon gyorsan megsütjük. Pazar vacsora, igazi anyagcsere-felpörgető, a káposzta és a zabkorpa egyaránt segíti az emésztést. Zabkorpát használhatunk a panírozásnál is, zsemlemorzsa helyett, ha esetleg nem tudunk lemondani a rántott húsról, már legalább valami egészséges dolgot azért bevittünk az ebédbe. Vagy akár palacsintában is csalhatunk egy kicsit vele… :-)

A zabkorpából különben klasszikus tejbegríz, vagy egy kis étkezési keményítővel akár grízpuding is készíthető. Ha cukor helyett édesítőszerrel, xilittel, vagy steviával készítjük el, akár pedig mondjuk rizstejjel, akkor minden elvárásnak megfelelően egészséges desszertünk van. Persze egy kis kakaópor, vagy egy kis friss bogyós gyümölcs ezt is megbolondítja, és ennyi jár is, hiszen nem aszkéták vagyunk, csak igyekszünk figyelni magunkra, nem igaz? De ha “bűnös” tejjel, cukorral főzzük, még akkor is sokkal egészségesebb, mint a hagyományos, búzadarából készült változat. Zabpehelyből pedig szuperfinom kekszet is készíthetünk, ehhez egyszer már adtunk egy remek receptet, ezt megtalálhatjátok itt: http://anyakanyar.hu/2012/09/09/tippek-az-uzsonnasdobozba/

A zab tehát a barátunk, és még finom is. Úgyhogy ha eddig nem köttetett még köztetek életre szóló barátság, akkor ne habozzatok, rajta, rajta! Szeressétek meg a zabot!

Puszi: Réka és Gabi