Halat enni jó!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




gabi reka csikosMi magunk is sokszor írtunk már arról, hogy mennyire fontos rendszeresen halat fogyasztani. Ráadásul az nem is elég, ha mi magunk megbarátkozunk a halakkal, megtanuljuk változatosan elkészíteni őket, hanem az is a mi feladatunk, hogy a gyerekeinkkel megszerettessük ezt a fontos étket. Az az igazság, hogy a magyar konyhában klasszikusan nem nagyon játszottak szerepet a halak abban a formában, ahogyan azt igazán jó enni, inkább csak a rántott ponty, a jó tartalmas és nehéz halászlé, és legfeljebb a vízpartokon népszerű sült hekk vagy fogas divatja volt nagy. De szerencsére utazási élményeknek és a gasztronómia térhódításának köszönhetően ma már egyre többen ismernek egyre több tengeri halfélét is, és tulajdonképpen most már kevés utánjárással nagyszerű friss és fagyasztott halakat is vásárolhatunk, amit a család asztalára tehetünk.

Hetente legalább egyszer együnk hát halat, lazackezdetnek az is jó lesz, de mondjuk a heti háromszori alkalom lenne igazán optimális ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű Omega 3 zsírsav jusson a szervezetünkbe.  Ez egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni, viszont gazdagon fordul elő az olajos halakban. Hozzájárul az egészséges agyműködéshez, jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, magas vérnyomás ellen is véd. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot. Lazac, makréla, szardínia, hering, friss tonhal – bármelyiket választhatjuk, a lényeg, hogy együnk halat! Az Omega 3 zsírsav mellett további fontos ásványi anyagok és vitaminok is kerülnek így a szervezetünkbe, mint például a kálium, a cink, a vas, a szelén és a B12 vitamin.

A gyerekeknél nem biztos, hogy elsőre sikert érünk el, ha szép szelet halakkal kínáljuk őket, lehet, hogy előbb egy finom tejszínes-tonhalas tésztával próbálkozzunk, azt könnyebben fogják megkedvelni, és utána már a grillezett lazacot sem lökik félre a tányérról. Az alábbi recept a kicsit keleties ízvilága miatt lehet, hogy inkább felnőttes, de ha nem csináljuk túl csípősre, akkor a gyerekeket is kínálhatjuk vele, hiszen ha a halat egy szószban kockázva találják, kevésbé fognak gyanakodni :-) Egyébként a halnál sokan azt gondolják, hogy nagyon drága, és nem is mernek tengeri halakkal próbálkozni. Tény, hogy nem olcsó, viszont nagyon kiadós. Az alábbi receptet 4 személyre készítettük el, és a vásárlásnál mindössze 26 dkg halat vittünk haza… Halcurry. Így készül. Lazacból, vagy akár más tengeri halból, nálunk most vajhal került az asztalra, de lehet próbálkozni mással is.

Halcurryfuszerek

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg tengeri halfilé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 cm friss gyömbér
  • currypor
  • kevés őrölt chili
  • őrölt bors
  • őrölt fahéj
  • kevés vaj és olívaolaj
  • kevés liszt vagy étkezési keményítő
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • 1 konzerv kókusztej
  • kevés nádcukor vagy juharszirup

Elkészítés:

A halfilét megmossuk, és ujjnyi kockákra daraboljuk. Enyhén megsózzuk és kevés lisztbe vagy keményítőbe forgatjuk. Egy mély edényben vajat olvasztunk, hozzáadunk egy kevés olívaolajat és ha felforrósítottuk, megpirítjuk benne a halkockákat. Kiszedjük, lecsepegtetjük és egy tálra tesszük. Közben megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, és a gyömbért. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, a gyömbért lereszeljük. A még mindig hevült olajba dobjuk és elkezdjük párolni. Meghintjük sóval, borssal, jó sok curryporral, pici őrölt fahéjjal és chilivel. A fűszereket elkeverjük a hagymás-gyömbéres keverékkel és lepirítjuk őket. Ekkor már fantasztikus illat fog szállongani a konyhánkban! Hozzáadjuk a paradicsomszószt, vigyázzunk, az általában hamar elkezd fröcsögni, legyünk óvatosak, ha nem akarunk konyhát takarítani. Kanalazzuk hozzá a kókusztejet is, majd ízlés szerint egy kevés juharszirupot, vagy nádcukrot adjunk még hozzá, hogy tompítsuk a paradicsom savanyúságát. Fedjük le és forraljuk jól össze. Kb. 10-15 perc után óvatosan tegyük vissza a már megsült halkockákat is, és együtt forraljuk szintén még 5 percig. Rizzsel tálaljuk.

halcurry

Ahogy a leírásból kiderül tehát, ez egy fűszeres étel. Nem túl fűszeres, de aki kevésbé szereti, vagy ahol kisebb gyermekek vannak, értelemszerűen kevesebb kerüljön bele gyömbérből, chiliből, borsból. De mindenképpen remek kreáció, próbáljátok ki! Jó étvágyat!

Puszi: Gabi és Réka