Háromkirályok: lencse, csicseri, bab




Nemrég ajánlottunk nektek egy gyönyörű könyvet, amely a Magok a konyhában sorozat első kötete, a hüvelyesekről szól, azok élettani hatásairól, méltatlan mellőzésükről és számtalan, sokoldalú felhasználási módjukról. A szerzőt, Bezselics Ildikót most arra kértük, hogy ajánljon nekünk 3 számára különösen kedves receptet. Így egy előétel, egy főétel és egy desszert következik most, lencséből, csicseriből és babból, ebből a három nagyszerű alapanyagból. 

magok-a-konyhaban

A lencse egy csodás alapanyag, amelyből sok minden készíthető. Most éppen egy előételt ajánlunk. 10 perces előkészület után 10 perc alatt összedobható, és még a kezdőkön sem fog kifogni. Gluténmentes, tojásmentes, cukorbarátbeteg étel. 

Makrélás lencsepürémagok-a-konyhaban-1

Hozzávalók (400 g püréhez):

  • 200 g barna lencse (megfőzve, lecsöpögtetve)
  • 250 g makrélafilé (konzerv)
  • 50 g extra szűz olívaolaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • kevés őrölt babér
  • kevés friss kakukkfű
  • só és bors, ízlés szerint

Az összes hozzávalót a robotgépbe tesszük, és sima krém állagúra kidolgozzuk. Egy tiszta, jól zárható edénybe tesszük, és a hűtőben tároljuk. Kiváló szendvicskrém.

Csicseriből készül és tíz perc előkészítést igényel a további 20 perc alatt készre főzhető étel. 4 adag lesz ebből, és kezdők is bátran nekiállhatnak, hiszen 1-es nehézségi foka van. Amúgy pedig szinte mindenmentes, (tej, glutén, tojás), és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Csicseriborsócurry spenóttal és batátávalmagok-a-konyhaban-3

Hozzávalók:

  • 600 g főtt csicseriborsó
  • 1 nagy batáta (édesburgonya)
  • 250 g darabolt konzervparadicsom
  • 100 g köles
  • 4 ek napraforgóolaj
  • 1 nagy fej kockára vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 ek indiai vöröscurry-paszta
  • 200 g friss, zsenge spenótlevél
  • só, ízlés szerint
  • Tálaláshoz: friss zöld koriander, apróra vágva

Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, majd beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. Az utolsó percekben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen. Keverjük  hozzá a sót, a paradicsomot és az indiai vöröscurry-pasztát. Elegyítjük, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett áthevítjük. Beleszórjuk a kölest, felöntjük 3 dl vízzel, és kevergetve puhára főzzük (kb. 10 perc). Belekeverjük a csicseriborsót, aláöntünk egy kevés (kb. 1 dl) főzőlevet is, hogy a paszta  szépen bevonja mindenhol a borsószemeket. Néhány percig főzzük, majd beleszórjuk  az apróra tépkedett spenótleveleket is és enyhén megfonnyasztjuk. Egy másik serpenyőben kevés zsiradékon átsütjük a kockára vágott batátát, melyet tálalás előtt keverünk a curryhez.

Babból desszertet? Miért is ne! Itt egy remek ötlet! Bár az elkészítése eltart egy óráig, plusz 20 perc előkészítés, és a 3-as nehézségi fokba sorolják, szerintünk egyáltalán nem bonyolult, és érdemes nekiállni. 6 adag lesz belőle amúgy, ez is egy remek gluténmentes és cukorbetegbarát desszert.

Fehércsokoládéfelfújt fehér babbalmagok-a-konyhaban-2

Hozzávalók:

  • 300 g főtt fehér bab
  • 50 g vaj
  • 2 ek mandulaliszt
  • 2 dl tej
  • 200 g diabetikus fehér csokoládé
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 100 g darált mandula
  • 100 g szeletelt mandula
  • 50 g stevia por, + 1 tk az öntethez
  • 250 g friss eper
  • 30 ml eperpálinka
  • 1 dl víz

A tejben lassú tűzön melegítve, kevergetve felolvasztjuk a fehér csokoládét, majd félretesszük és langyosra hűtjük. A főtt fehér babot összezúzzuk, és szitán átpasszírozzuk. A tojások sárgáját simára keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a mandulalisztet és a steviát, végül a darált mandulát és a tejben feloldott fehér csokoládét.

A tojásos masszát összedolgozzuk a passzírozott babbal. A tojások fehérjéjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, és hozzákeverjük  az előkészített masszához. Kivajazott sütőformákba kanalazzuk, és 180 ºC-os sütőben, vízfürdőben kb. 40 percig sütjük. Az epret apró darabokra vágjuk, és a vízzel, eperpálinkával (főzés során az eperpálinka alkoholtartalma elpárolog, cukorbetegbaráttá válik), és a steviával együtt  könnyű öntetet főzünk belőle. A kész felfújthoz kínáljuk.