Ínyencek, figyelem!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




gabireka_fragolasMár megint vége egy hétnek, holnap már vasárnap. És akárhogy is van, ha vasárnap, akkor békebeli családi ebédnek van helye. Persze előfordul velünk is, hogy épp munka miatti lótás-futás, színházi próbaidőszak, vagy koncert van, éppen vasárnap délben, de ha nem, akkor nem árt megadni a módját a vasárnapi ebédnek. Nem mondjuk, hogy sutba kell dobni a diétát, és falni mindent, amit egyébként nem kéne, hanem lehet a saját határainkon belül is jóféle lakomákat varázsolni. És ha nagyon fegyelmezettek vagyunk, akkor egy-két alapanyagot szokás szerint egészségesebbre is cserélhetünk éppen. Akár az alábbi receptekben is. Ezeket egy csuda helyről hoztuk, amelyet ajánlunk mindazok figyelmébe, akik néha szívesen mennének el a családdal egy igazi házias, barátságos étterembe.

dunyha vendeglo

A Dunyha Vendéglő, Budapest II. kerületében, Adyligeten pont ilyen. Ez egyébként Budapest első és egyetlen libaétterme, ahol az étlapon mindig találunk néhány szuperfinom libás fogást, de amellett természetesen minden mást is, állandó és szezonális kínálatban. Ha belépünk, igazán bensőséges hangulat, otthonos érzetet keltő tárgyak köszöntenek bennünket. Mintha csak a nagyi konyhájában lennénk. Gyerekkel, kutyával, barátokkal, nagy- és kiscsaláddal egyaránt remek választás. Vasárnaponként van Sunday Brunch, de mi most 3 tuti ajánlatot csíptünk ki az étlapról, amelyeket akár otthon is ügyesen elkészíthetünk magunk is.

Szegfűgomba leves burgonyávalg_szegfugomba leves burgonyaval

  • 2-3 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • borsikafű
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 fokhagyma
  • 13-15 db szegfűgomba
  • só, bors
  • 2-3 burgonya
  • 1 dl tej
  • kevés liszt a habaráshoz

Olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, fűszerezzük, majd lehúzzuk a tűzről és egy kevés pirospaprikával meghintjük. A kockára vágott burgonyát hozzáadjuk, majd felengedjük vízzel vagy zöldség alaplével. Az apróra vágott gombát olajon megpirítjuk és a leveshez adjuk, majd amint megpuhult a krumpli, a tejjel és a tejfölös habarással készre főzzük.

Ropogósra sült libacomb burgonyapürével és füstölt paprikasalátával

Hozzávalók:q_ropogos libacomb burgonyapure, fustolt paprikasalata

  • 4 db hízott libacomb
  • só, bors, majoránna
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • libazsír
  • 1 kg burgonya a püréhez
  • tej, vaj
  • 3 különböző színű kaliforniai paprika
  • olívaolaj
  • pici cukor
  • füstölt só
  • bors

Fejenként 1 hízott libacombot besózunk, borsozunk, majorannával és fokhagymával befűszerezzük. A vöröshagymát, a répákkal karikákra vágjuk, és hagyma, sárga és fehérrépa- ágyon a libacombokat a sütőben kevés libazsíron180 fokon 1,5-2 órát sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

A 3 különböző színű kaliforniai paprikát szeletekre vágjuk, olívaolajon kevés cukorral lepirítjuk, karamellizáljuk, füstölt sóval, borssal fűszerezzük és megfonnyasztjuk. Így tálaljuk.

Madártej barackhabbalt_madartej_barackhab

  • 1,2 l tej
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • fél vaníliarúd

A tejet a cukorral összeforraljuk, ennek gőzében készítjük el a felhőcskéket a tojásfehérjéből, amit előzőleg kemény habbá vertünk és barackízzel valamint cukorral kevertünk össze. A tejet a tojások sárgájával besűrítjük majd kihűtve tálaljuk.

Ennyi finomság! Lehet kipróbálni, remek receptek, tuti siker, akár a családnak, akár barátoknak készítitek el valamelyik fogást. Ha pedig többet is böngésznétek az étlapon, esetleg szívesen elmennétek kipróbálni, akkor ne habozzatok!  Szívből ajánljuk!

Puszi: Réka és Gabi