Itt a spárgaszezon!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




gabi reka csikosEz megint egy olyan kombináció, amelynek minden eleme nagyon egészséges. Ugye az köztudott, hogy hetente legalább háromszor, de minimum egyszer kellene halat ennünk, hogy megfelelő mennyiségű Omega 3 zsírsav jusson a szervezetünkbe.  Ez egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni, viszont gazdagon fordul elő az olajos halakban. Hozzájárul az egészséges agyműködéshez, jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, magas vérnyomás ellen is véd. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot. A lazac fogyasztásával további fontos ásványi anyagok és vitaminok is kerülnek így a szervezetünkbe, mint például a kálium, a cink, a vas, a szelén és a B12 vitamin.

A spárga pedig természetesen roppant magas vitamin- és ásványi anyagtartalommal bír. Kálium, magnézium, vas, C-vitamin, B-vitamin van benne gazdagon, és szerencsére rendkívül kevés kalória. Könnyű és könnyen emészthető, szóval parádés diétás fogás, persze az elkészítés módja azért ronthat rajta. Gazdag rostokban, így az emésztésünkre is jó hatással van, és vízhajtó hatása miatt pedig a vesénk is hálás lehet érte. Egyes források szerint pedig a spárga rendszeres fogyasztása rákmegelőző és rákos állapotot gyógyító hatással is bír. Ez a két alapanyag tehát együtt fogyasztva rendkívül egészséges, és az alábbi elkészítési módon rendkívül ízletes is.

Hozzávalók:spargaszezon

  • 500 g lazacfilé
  • 2 narancs
  • 2 csomag zöldspárga
  • zöld olajbogyó
  • 1-2 evőkanál szójaszósz
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 citrom

Kifacsarjuk a narancsok és a citromok levét, és összekeverjük a szójaszósszal és egy kevés olívaolajjal. Adunk hozzá sót és borsot is, és ezzel a páccal bekenjük a lazacszeleteket. Egy tűzálló tálba vagy tepsibe fektetjük őket, ráöntjük a maradék páclevet és kb. 30 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük. Közben a zöldspárgákat megtisztítjuk, ami annyit jelent, hogy a fás szárát levágjuk, igazából, ahol el tudjuk pattintani a spárgát, onnantól már nem jó, a többit megmossuk, majd néhány percre forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd kevés olívaolajban egy serpenyőben készre pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kész a lazac, tálaljuk. Zöld olajbogyót adhatunk mellé, narancshéjcsíkokkal dekorálhatjuk. Kalóriában szegény, ízekben gazdag remek ebéd lesz.

narancsos lazac spargaval

Jó étvágyat hozzá!

Puszi: Gabi és Réka