">

Jéghideg sárgadinnyeleves

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




nyariNos hát eljött. Az az idő, amikor jegeskávétól limonádéig számoljuk a perceket. Nyár van, nem is akármilyen. Csitt, egy szavunk se legyen, hiszen nem ezért nyafogtunk már mióta? Most itt van a bikinik, kisruhák, sortok ideje, és szerencsére a hideg gyümölcsleveseké is. Első körben legtöbben a meggylevesre gondolnak, pedig szuper leves készíthető eperből és málnából is, vegyes erdei gyümölcsökből, nektarinból, szilvából, és lássatok csodát, még dinnyéből is. A dinnyéről még fogunk szólni többször a nyár folyamán, hiszen ez egy olyan csodás dolog, amiből nem lehet eleget enni. Már hogy ilyenkor, hiszen most már általában télen is kapható, az igaz, hogy egyrészt aranyáron, másrészt semmi értelme megvenni, mert nem találjuk meg benne azt a dinnyeélményt, amelyre vágytunk.

Tudtátok, hogy a sárgadinnyében, ebben a 4000 éve ismeretes gyümölcsben mi minden csuda rejlik? Cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz, vas, valamint különböző gyümölcssavak is. A- és C-vitamin, Béta-karotin, folsav. A sárgadinnye remek lázas, gyulladásos betegségek kezelésére is, és emésztőrendszeri zavarok ellen is kiváló. Hát akkor miért is ne együk szezonban, amilyen gyakran csak tudjuk? Magában, gyümölcsként is remek, de az olaszok is tudják, mi a jó, próbáljátok csak ki, ha eddig nem tettétek volna, a sárgadinnyét sonkával. Persze legjobb az olasz prosciutto, de talán itthon könnyebben és olcsóbban lehet feketeerdei sonkát venni, azzal is remek, könnyű ebéd vagy vacsora. Eláruljuk, hogy nálunk már végezte sonkás-hagymás-chilis raguban is a kevésbé ízes dinnye, mert párolva is nagyon jó, egyszer majd ezt a receptet is elhozzuk nektek. De most nem ennek van itt az ideje, hanem az évszaknak megfelelően a hűsítő, zamatos, jéghideg dinnyelevesre. Nálunk az alábbi recept szerint készült, kétféle dinnyéből. Vettünk zöld kantalupdinnyét és sárga, simahéjú mézdinnyét.

Mézes-boros dinnyelevesdinnyeleves hozzavalok

Hozzávalók:

  • két fél sárgadinnye (zöld és sárgahúsú)
  • 2 dl fehérbor
  • 8 dl víz
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 2-3 cm friss reszelt gyömbér
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 2 dl főzőtejszín

Így készül:

A bort, a mézet, és a barnacukrot a vízzel együtt feltesszük forrni, belereszeljük a gyömbért is. Megtisztítjuk és felkockázzuk a sárgadinnyéket, ezeket az illatozó forrásban lévő vízbe tesszük. Nagyon rövid idő alatt, 10 percen belül puhára fő. Kicsit kihűtjük, krémesre turmixoljuk, beleteszünk még egy adag vaníliáscukrot, és a főzőtejszínt, ezzel még egy rövidet forralunk rajta. Vízfürdőben kihűtjük, majd mehet a hűtőbe. 2-3 óra múlva csodálatos, krémes-habos-zamatos hűsítő étek lesz belőle.

sargadinnyeleves

Ínyenceknek ajánljuk: készítsünk száraz serpenyőben a feketeerdei sonkából chipset, azzal tálaljuk. De ha bögréből kortyolgatjuk csak úgy, akkor is nagyon finom lesz. Ha gyerekeknek is szeretnénk adni, akkor természetesen a bort hagyjuk ki, de annyira egyszerű ez a fogás, hogy akár párhuzamosan két kis edényben is el tudjátok készíteni. Próbáljátok ki, érdemes!

Puszi: Réka és Gabi