Körtés-diós gorgonzolás lepény

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Meleg vacsorára vágyik a család. Sok idő nincs rá, mi legyen? Ilyenkor óriási segítség lehet a mélyhűtőből előkerülő leveles tészta, amelyet azóta merünk igazán bátran használni, amióta láttuk, hogy a legnevesebb tévés szakácsok is ezt ajánlják. Persze lehetne házilag is elkészíteni, nem nagy ügy, de ennyi könnyítés mindenkinek belefér. A tészta persze nem a legegészségesebb dolog a világon, de ha nem vagyunk kifejezetten szénhidrát-megvonásos kúrán, akkor annyi még éppen belefér, ami az egyéb egészséges hozzávalók alá kerül. Merthogy ezeket a téglalap-formára kivágott levelestészta-csíkokat megpakoljuk körtével, dióval és gorgonzola sajttal. A körte az egyik legkönnyebben elérhető gyümölcs, hasonlóan az almához, mégis az átlagfogyasztás jócskán kevesebb belőle. Pedig a körte egészen kiváló rostforrás, gyakori fogyasztása segíti a bélbetegségek megelőzését, nagyon gazdag C-vitaminban, rézben, és K-vitaminban, ez utóbbi segíti a véralvadást, sérülések esetén gyorsítja a sebgyógyulást. Megakadályozza az érelmeszesedést és ily módon segít a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében és legyőzésében is. A dió, mint tudjuk, a másik szuperélelmiszer, amelyből minden nap tanácsos lenne fogyasztanunk, pláne szívbetegség gyanúja esetén. A dió nagyon gazdag E-vitaminban, folsavban, cinkben, szelénben, magnéziumban, kalciumban, és persze Omega-3 zsírsavtartalma miatt is fontos, hogy együnk belőle. Ennyi egészséges hozzávaló mellett elfér azért egy kis gorgonzola is, a híres olasz, hónapokig érlelt sajt, főleg az íze kedvéért. Ha mindezek kéznél vannak, bármikor könnyen össze lehet dobni egy remek fogást, amely akár vendégváráshoz is remek ötlet.

Hozzávalók:

  • 1 csomag mélyhűtött leveles tészta
  • 4-5 db félérett körte
  • 1 csésze durvára vágott dió
  • 100 g gorgonzola sajt

A leveles tésztát egy deszkára kinyújtjuk és éles késsel téglalap-formákra felszeleteljük, 8, avagy 10 darabra, ahogy tetszik. A körtéket megmossuk, és félbevágjuk, a magházat kivájjuk, és kicsit kikotorjuk. A leveles tészta darabokra fektetjük a körtét, úgy, hogy picit belenyomjuk a tésztába a hámozatlan felét. A diót durvára aprítjuk, a gorgonzola sajtot elmorzsoljuk. Mindkettőből teszünk minden körte belsejébe, kicsit felhalmozzuk, ha kell, egy teáskanál segítségével elsimítjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.