Közeleg a hónap vége

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




gabi_feketeVeletek is van úgy, hogy hónap vége felé egy kicsit spórolósabban főztök? Itt a hónap vége, sőt, a következő hónapban már karácsony van. Ilyenkor nem árt, ha picit gazdaságosabb ételek felé fordulunk. Emlékszem néhány receptre, amit anyu akkor csinált nekünk, amikor hárman maradtunk – ő, a tesóm és én – és nem tudtunk olyan nagyon nyújtózkodni, mert a család költségvetése nem tette lehetővé. Ilyenkor bizony variálni kellett a legegyszerűbb és legolcsóbb alapanyagokat. Érdekes, hogy erre én nem úgy emlékszem vissza, mintha mi szegények lettünk volna. Mert ezeket az ételeket is annyi szívvel készítette anyu, hogy kicsit sem éreztem azt, hogy a szükség miatt ebédelnénk rántott krumplit, vagy vacsoráznánk tojáspástétomot. Megosztok veletek három receptet, Frank Júlia Ötletbazár című könyvéből. Ezek olyan fogások, amiket mi is sokat ettünk gyerekkorunkban. Spórolós, de tartalmas, gazdaságos, de finom. Hónap végére nagyon ajánlom!!!

Tojássaláta tojas

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 1 dl majonéz
  • 2 dl tejföl
  • 2 nagy fej vöröshagyma, vagy lilahagyma
  • 1 tk mustár
  • 1 tk citromlé
  • 1 mokkáskanál currypor
  • bors
  • csipetnyi porcukor

A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk, kis kockákra aprítjuk. Hagymát is tisztítjuk, kockázzuk. Összekeverjük őket, és 15 percig állni hagyjuk. A majonézt simára keverjük a tejföllel, citromlével, mustárral, összes egyéb fűszerrel. Borssal és csipetnyi cukorral ízesítjük, majd a hagymát belekeverjük, levével együtt. Ezután beleforgatjuk a tojáskockákat. Két órán keresztül hűtőben érleljük, és kenyérre kenhetjük, ha az ízek összeértek.

Rántott krumplikrumpli

Hozzávalók:

  • 4 nagy, egyforma krumpli
  • 2 tojás
  • 3-4 ek liszt
  • ugyanennyi zsemlemorzsa a bundásához
  • olaj a sütéshez
  • bors
  • reszelt szerecsendió
  • kevés szódavíz

 A krumplit meghámozzuk, és ujjnyi vastag karikára vágjuk, mindkét oldalon sózzuk. A tojásokat habosra verjük és fűszerezzük. Ezután a krumplikarikákat bepanírozzuk, először liszt, utána a tojás, végül pedig a zsemlemorzsa következik. Kis lángon sütjük ki olajban, mert csak így fog jól átsülni. Amikor kész vagyunk, a megmaradt tojást annyi liszttel és szódavízzel keverjük össze, hogy kb. 2 dl palacsinta-szerű massza legyen belőle. Ebbe 3 evőkanál olajat is keverünk. Ezután négy palacsintát sütünk ki. Úgy tálaljuk, hogy a palacsintára halmozzuk a rántott krumplit. Finom lesz!!!

Sajtos fánk tepsiben reszeltsajt

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 13 dkg liszt
  • 5 dkg bármilyen fajta reszelt sajt
  • 1 púpozott mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál currypor
  • 1 késhegynyi törött fehér bors
  • vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez

Egy lábosban felforralok másfél dl vizet, majd beleteszem a vajat és a fűszereket. Ezután beleszórjuk a lisztet, majd szépen lassan a reszelt sajtot, és kis lángon addig keverjük, amíg az egész massza egy tömbbé összeáll. Ezután lehúzzuk a tűzről és állni hagyjuk, amíg kicsi kihűl. A tojásokat egyenként keverjük bele, amíg a massza egyneművé nem válik. Ezután az egyik végék kilyukasztott nejlonzacskóba töltjük és kis diónyi halmokat nyomunk a vajjal kikent és lisztezett tepsibe. Sütés közben a halmok meg fognak nőni! Előmelegített forró sütőbe toljuk a tepsit. Közepes lángon 5 percig sütjük, majd a lángot lehúzzuk és takarékon addig sütjük, amíg a tészta illatát nem érezzük, ez kb. 10 perc. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni. Igazán olcsó harapnivaló, akár sörkorcsolyának is jó! Vacsorára egy csésze teával kitűnő. A megsült fánk 3 napig eláll és fagyasztható is!

Puszi: Gabi