Melengető őszi leves

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Itt az ősz, hűvösek az esték, még nem fűtünk okvetlenül. Fűtsünk hát belülről! Együnk vacsorára egy-egy finom melengető, gyorsan elkészülő finom levest. Az alábbi tipp tuti nyerő, legalábbis szerintünk, de hát mi elég nagy barátai vagyunk a zöldségeknek. Kezdjük mindjárt onnan, hogy csupa-csupa egészséges alapanyagot használunk! Ez már jól hangzik, ugye? És a végeredmény is igazán ízletes lesz! Lássuk csak, miből is főzünk!

A cékla egy igazi „nyomelem-bomba”, tele vassal, kálciummal, folsavval és A-vitaminnal, nagyszerű antioxidáns, vérképző hatású, gátolja a rákos sejtek kialakulását, segít az anyagcserében. Sokkal többet és változatosabban érdemes fogyasztani, mint ahogyan azt általában tesszük. Például káposztával párosítva. A lila káposzta gazdag flavonoidokban, véd a rák ellen, javítja az agyműködést és elősegíti a szív egészségét is. Valóságos ásvány- és vitaminbomba, kálium, kálcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint számos vitamin is van benne. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében, meggátolja a vérrögök képződését, így csökkenti az agyvérzés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Egy színpompás levesben való nagy találkozásuk pedig egészen biztosan sokak örömére szolgál majd.

cekla

Hozzávalók:

  • egy fél fej lila káposzta
  • 3 db közepes méretű cékla
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0,5 dl étolaj
  • só, bors, őrölt kömény
  • 2-3 babérlevél
  • 1 csipet kakukkfű
  • kevés vörösborecet
  • 0,5 l alaplé
  • 1 kis pohár tejföl

A káposztát legyaluljuk, a céklát meghámozzuk (lehetőleg gumikesztyűben, hogy ne fogja meg a kezünket), majd felkockázzuk. Olajon megpirítjuk a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a káposztacsíkokat és a céklakockákat, és kb. 10-15 percig kevergetjük. Ezután felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint adjunk hozzá őrölt köményt is. Tehetünk bele néhány babérlevelet, és egy pici kakukkfüvet is. Ecettel ízesítjük, majd a zöldségeket puhára főzzük. Kihalásszuk a babérleveleket, és tálaláskor egy-egy jókora kanál tejfölt teszünk a leves tetejére, amelyet elkeverünk majd benne, amikor fogyasztjuk.ceklas-kaposztaleves

Jó étvágyat hozzá!