Méregtelenítsünk dinnyével!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




gabi_pirosÓriási a meleg és ezzel nem mondtam még semmi újat. Ilyenkor kevesebbet eszik szerintem mindenki, tényleg valahogy mi sem kívánjuk a mennyiséget annyira. A vízivás alapvető fontosságú, nekem azonban van egy olyan méregtelenítési tippem nektek, amit ha kicsit tudatosabban csináltok, akkor még több vizet volna jó innotok.

Egy szezonális gyümölcsről van szó, nem másról, mint a dinnyéről, amit képzeljétek el, hogy Attila nem is a gyümölcsök közé sorol, hanem tökfélének tart. Akik rendszeresen olvassák az Anyakanyart, azok tudnak már az étkezésemmel kapcsolatban néhány szabályt. Például azt, hogy gyümölcsöt nem szerencsés enni délután 3 óra után. Na ez alól kivétel a dinnye, hisz ez nem is gyümölcs, hanem tökféle.

Szeretem, amikor végre eljön a dinnye szezonja. Rendkívül jó vízhajtó ugyanis, valóban kihajt belőlünk minden mérget. Nyárra nekem ez lenne a méregtelenítő tippem számotokra. Jó sok vizet kell mellé inni, mert tényleg hajt, és épp a meleg miatt különösen figyeljetek a folyamatos vízpótlásra. Arra azért számítsatok, hogy ha este eszitek, megtehetitek, mert nem gyümölcs, akkor nincs kizárva, hogy éjszaka fel kell majd kelnetek pisilni.

Csak néhány napja jelent meg Segal Viktor segal_piknikPiknik című szakácskönyve, amit nagy örömmel vettem kézbe és kezdtem forgatni. Imádom ugyanis a könnyen elkészíthető, jópofa ételeket, amikkel a biatorbágyi kis házunknál fel tudunk dobni egy-egy uzsonnát, vagy vacsit, anélkül, hogy túlgondolnánk a dolgokat. A könyvben pont ez a fajta könnyedség, ami megragadott. Amikor olvastam, hogy Segal Viktor a görögdinnyét az egyik legtökéletesebb természeti csodának tartja, hisz nemcsak magában és gyümölcssalátákban finom, hanem keverhető zöldségekkel is és sós ételekhez megszokott fűszerekkel, azonnal írtam neki és megkérdeztem tőle, hogy megoszthatom-e a dinnyés receptjeit az Anyakanyar olvasóival.

Úgyhogy álljon itt még három csodarecept, egy szuper könyvből, amit jó szívvel ajánlok nektek. Ki ne hagyjátok! Még nagyon jó az idő, biciklitúrákhoz, kirándulásokhoz, piknikekhez és vízparti lazuláshoz remek elemózsiákat csomagolhattok majd magatoknak, ha kipróbáljátok a könyvben található recepteket. A csodaszép fotókat Acsai Miklós készítette.

Zöldalmás görögdinnye frissítődinnyes frissito

 Hozzávalók 1,5 liter frissítőhöz:

  • 7,5 dl görögdinnyevelő (kb. 1,2 kg) kimagozva, nagy kockákra vágva
  • 2 zöldalma meghámozva, 2*2 cm-es kockákra darabolva
  • 20 szem eper félbevágva
  • 20 friss citromlevél
  • 15 friss mentalevél
  • 2 zöldcitrom leve
  • 6-8 jégkocka

Elkészítés:

Minden hozzávalót helyezzünk a turmixgépbe, és pürésítsük enyhén darabosra. Érdemes frissen elkészíteni, de néhány órát hidegen is lehet tartani.

Tipp:

Cukor hozzáadása nélkül készítsük ezt a frissítőt, ami a dinnyétől mézédes, az epertől csábos, az almától pedig hűsítően savanykás. Savanykás zöldalmából a legjobb. A zöldfűszerek elhagyhatók és eper nélkül is finom.

Görögdinnye-paradicsom salátadinnye_paradicsom_salata

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1,5 kg görögdinnye kimagozva, 2*2 cm-es kockákra vágva
  • 4 érett paradicsom, 1,5*1,5 cm-es kockákra vágva
  • 1 kisméretű lilahagyma apróra vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ½ citrom leve
  • ½ teáskanál togarasi (vagy más csípős) fűszerkeverék (elhagyható)
  • só, bors

Elkészítés:

A görögdinnyét paradicsommal együtt keverőtálba tesszük. Elkészítjük a salátaöntetet: a lilahagymát, az olívaolajat és a citrom levét alaposan keverjük össze, öntsük rá a dinnye- és paradicsomkockákra. Sózzuk, borsozzuk. Aki kedveli a csípőset, togarasival, japán csilikeverékkel szórja meg, vagy más csípős fűszerkeverékkel. Dobozban órákig eláll, akár bekeverve is.

Tipp:

Sokféle zöldséggel variálhatjuk ezt a salátát: tehetünk bele például olívabogyót és feta sajtot is, mint egy görög salátába. 2-3 órát bekeverve is kibír, de a legjobb, ha az öntetet azért csak fogyasztás előtt keverjük a salátába.

Ehhez a recepthez egyébként dinnye_feta_noraSegal hozzáfűzi még, hogy érdemes kipróbálni a csípős gyümölcssalátákat, ő egyenesen rajong értük. Ilyenkor a sós és az édes keveredik a csípőssel. Igazi ízorgia.

Ráadás:

Görögdinnye feta sajttal

A görögdinnye és a feta sajt izgalmas frissítő. Könnyen elkészíthető délutáni étel. Készítsétek úgy, ahogy a képen látjátok! A képen egyébként Segal Viktor kislánya, Nóra.

Sikerült kedvet csinálnom nektek egy nyári dinnyés méregtelenítéshez? Remélem!!!

Puszi: Gabi