Minta-menta

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , , ,




kekzoldgabirekaA tökéletes limonádéról gondolkodva árultuk el nemrég, hogy nekünk kihagyhatatlan hozzávalója a menta. Ez a gyógynövény, amely szerencsére ma már könnyedén tartható otthon friss formában a házi fűszerkertben, valóságos csodaszer. És sokkal sokoldalúbban használható, mint amennyire elsőre gondoljuk. Teaként forrázva egészen üdítő, testet-lelket frissítő italt kapunk. Gyomor- és emésztési panaszokra, stresszes napokon idegrendszerünk megnyugtatására is kitűnő szer. Nem véletlen, hogy már az ókori görögök is rajongtak érte. Különböző fajtái léteznek, általában fodormenta vagy borsmenta az, ami a cserepünkben van, de ma már egyébként sok kertészetben kínálnak epres, csokoládés, citromos mentát. Ki lehet próbálni, de azért nekünk a fodormenta marad az igazi.

Ha egy maréknyi friss mentát leforrázunk, mentaakkor lehűtve, jégkockákkal, nyáron is tökéletes italt kapunk. Érdemes kortyolgatni egy-egy csészével, élénkítő hatása mellett görcsoldó is, ami jól jöhet a nehéz napokon, de akár egy kiadós étkezés után is. Ha forrón isszuk, mézzel, a légúti megbetegedéseinket kúrálhatjuk vele. Kozmetikai célokra is nagyszerű ez a csodanövény. Ha a fürdővízbe teszünk egy-két liter leforrázott mentateát, akkor remekül tudunk majd relaxálni benne. A menta egyébként sok kozmetikumban elengedhetetlen összetevő, fertőtlenítő hatása miatt is, gondoljunk csak a fogkrémekre. Még egy praktika, amit nemrégiben hallottunk, és egészen biztos, hogy ki fogjuk próbálni: tegyünk egy liternyi mentaforrázatot a felmosóvizünkbe, és így töröljük fel a padlót, ezzel eltüntetjük a környezetünkből a negatív gondolatokat is! A fertőtlenítés tehát így is működik… Állítólag! Ezt akkor teszteljük együtt, oké?

A menta fűszernövény. Szószok, saláták, édességek készítéséhez is tudjuk használni, remek, jellegzetes ízt ad. Fűszerolaj is készíthető belőle, és persze lehet a szárított változatot is használni, de ilyenkor nyáron erről ne is ejtsünk szót. Élvezzük a mentát friss, egészséges, zamatos valójában! Egy színpompás saláta-ötletet adunk most, amelyben a menta is szerepet kapott. Az ötlet onnan jött, hogy épp senki sem akarta megenni a családban a főzni vásárolt zsenge csemege kukoricát…

Mentás kukoricasalátamentas_kukoricasalata

Hozzávalók:

  • 4 cső főtt csemegekukorica
  • 15-20 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 20 dkg fetasajt
  • friss menta, bazsalikom, petrezselyem

A főtt kukoricát kivesszük a vízből és egy éles késsel lehúzzuk a szemeket a torzsájáról. Ha ügyesek vagyunk, maradhatnak nagyobb darabok is, az mutatós lehet a tányéron, de nem baj, ha nem úgy sikerül. Az aszalt paradicsomot vékony csíkokra vágjuk, a fetát is apró kockákra daraboljuk. Összekeverjük egy tálban. Nem kell rá külön olajat tennünk, mert a paradicsomon marad (egy-két kanállal esetleg ki lehet pótolni. Só sem kell rá külön, mivel a feta sós íze pont elég arra, hogy ellensúlyozza a kukorica zsenge édességét. A fűszerkertből hozunk be friss mentát, és az se baj, ha akad mellette bazsalkom és/vagy petrezselyem is, apróra vágjuk és rászórjuk a salátára. Mi ráadásként még az éppen leszüretelt (óriási adag! :-) vörös áfonyaszemekkel dekoráltuk. Húsevőknek lehet mellé adni valami testesebb dolgot is, de önmagában is rendkívül finom, igazi nyári fogás. Ne hagyjátok ki!

Puszi: Gabi és Réka