">

Muffinformában sült ebéd

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




A muffin egy csodás dolog. Először is mindenki szereti, nem sok olyan embert ismerek, akinek nem csillan fel a szeme erre a szóra, legyen szó akár felnőttről, akár gyerekről. Nem tudni, mi lehet a varázslat oka, mindenesetre ezernyi verzióját ismerjük, sütjük, esszük örömmel. Nyilván az is nagyszerű dolog, hogy adagonként sül meg egy süti, nem kell szeletelni, (értsd: nem tudjuk közben elrontani, ferdén vágni, morzsálni), tehát gusztusos marad, sok a széle (ugye nemcsak mi imádjuk a sütiszéleket majszolni? :-). Számtalan ízben finom, nálunk a csokis és az almás az alap, de bármilyen gyümölccsel, töltelékkel, krémmel nagyon finom. Nem beszélve a világban terjedő cupcake őrületről, amelyhez hamarosan mi is csatlakozunk, mert tervünk, hogy igazi nagymesterektől veszünk cupcake-készítési leckét, hogy azt bemutathassuk nektek is.

Muffintepsi tehát általában mindenkinél akad otthon, és mivel ez egy igazi társasági süti, van, ahol még több is. Nálunk is ez a helyzet, és így jött az ötlet, hogy ugyan miért is ne készülhetne egy ebéd is hasonlóan egyszerű módon. Kicsit előkészíteni, muffinpapírba tölteni, és hagyni megsülni. Majd tálalni. Ez lett az első kísérletből.

Töltött pulykacsiga

Hozzávalók (4 személyre)

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • 12 szelet bacon
  • 10 dkg juhtúró
  • 5 dkg vaj
  • snidling
  • 20 dkg gomba (előre lepirítva)
  • 2-3 evőkanál tejföl

A pulykamellfilét megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. Lehetőség szerint 12-re, ha nem sikerül, egy-egy csigánál csalhatunk egy csöppet, és kettőt is egymás mögé tehetünk. Kiklopfoljuk kicsit, sózzuk, borsozzuk, majd egy-egy szelet baconra fektetjük a deszkán. Egy kis tálban elkeverjük a juhtúrót a vajjal, pici snidlinget aprítunk bele. Ezzel megkenjük a pulykamellcsíkok egyik felét, majd feltekerjük őket, úgy, hogy a baconos oldal legyen kifelé. A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk és egy kevés olajon lepirítjuk, ezt tesszük a másik adag húsra, néhány kanál tejfölt kenünk még rá. Ezeket a tekercseket is összeállítjuk. Egy 12-es muffintepsit papírkapszlikkal kibélelünk (ha nincs otthon, két csík sütőpapírt is keresztbe tehetünk bele. Ezekbe állítjuk bele a baconbe csavart, megtöltött pulykacsíkokat. 180 fokon sütjük, kb. 45-50 perc alatt lesz kész.

Rozmaringos burgonyasüt

Hozzávalók:

  • 8-10 db burgonya
  • csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • kb. 10 cm póréhagyma
  • olaj
  • 2 ág friss rozmaring

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük. Közben kevés olajon megpirítunk egy darabka felkarikázott póréhagymát. A megfőtt krumplit összetörjük rusztikus darabokra, belekeverjük a hagymát, 5 dkg vajat, 3-4 evőkanál tejfölt, és egy kis maréknyi apróra vágott rozmaringot. Friss a legjobb, de ha nincs, akkor persze szárítottat is használhatunk. Krémes masszát kapunk, ezt belekanalazzuk a muffintepsibe. Lehet papírban is sütni, akkor kevesebbet kell mosogatni, de aki szeretni a megkérgesedettre sült részeket, és inkább bevállalja a mosogatást, sütheti anélkül is. Nagyjából 40 perc alatt ez is készre sül.

Pazar ételt kaptunk, mindössze félórás előkészülettel, és bár husi-krumpli, mégis más, mint a megszokott. Ez a kaja-kísérlet óriási, osztatlan sikert aratott a családban, úgyhogy még egész biztosan előrukkolunk hasonló ötletekkel. Recept addig is letölthető itt: Muffin-ebéd.

Jó étvágyat!

Puszi: Gabi és Réka