Répatorta: nem csak nyusziknak!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Nem sütjük el a répatortás viccet, valószínűleg ezen a héten éppen elegen megteszik. De megsütjük a répatortát, mert nagyon-nagyon jó, és nektek is szívből ajánljuk. Van tehát egy süti, amitől sokan idegenkednek első hallásra, és nehezen tudják elképzelni, hogy ez finom lehet, pedig ez az amerikaiak egyik óriási kedvence. Nincs répaíze, és bár azt valljuk, hogy legalább így eszik a gyerek répát is, ezzel ne áltassuk magunkat, a sütés után a vitamintartalmat már csak messziről köszönhetjük. De kétségtelen, hogy kevesebb liszt kell a sütinkbe, mi ráadásul még annak is a felét darált mandulával helyettesítettük. Lehet dióval is, ha az van otthon. Az olajos magvaknak és a répatartalomnak köszönhetően a süti nem szárad ki, hanem végig friss marad, már ameddig marad, mert ez jó duma, de lássuk be, egy jó sütemény azért elég gyorsan el tud fogyni. Ennek a változatnak a tetejére krémsajtos bevonat kerül, de van, amikor sima cukormáz is megteszi. Most így ünnepkor adjuk meg a módját, jöjjön a kalóriadúsabb változat nyugodtan… És még egy titkot megsúgunk: az elkészítése is gyerekjáték. Egy titok van, készítsetek mindent elő egymás mellé, nem baj, ha sok kis tálka lesz, mert utána csak lehet keverni-kavarni, és amíg sül, addig jöhet a mosogatás!

Répatorta

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg mazsola
  • 20 dkg nádcukor
  • 12,5 dkg darált mandula
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • csipet só
  • 4 egész tojás
  • 2 dl olaj
  • 25 dkg krémsajt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 dl tejszín

A sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük. A mazsolát megmossuk, lecsurgatjuk. Egy nagy keverőtálban összekeverjük az előre kimért szárazanyagokat, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd az olajat, habosra kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a reszelt répát, majd legvégül a mazsolát. 24 cm-es kapcsos tortaformában, vagy szögletes tepsiben is süthetjük. 180 fokon, kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd elkészítjük a krémet. 2 doboznyi krémsajtot egy kevés porcukorral és tejjel vagy tejszínnel, kis vaníliával krémesre keverünk, és a felét a sütemény tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük, és ha kicsit megdermedt, a krém másik felét is rákenjük. Villával csíkokat húzunk bele, majd kedvünkre dekoráljuk: fahéjszórással, cukorgyöngyökkel, vagy éppen marcipánrépákkal. Nálunk most a tepsiben sült, kockákra vágva tálaljuk, és fahéjdíszítés van a tetején, de lehet, hogy hétvégére még beszerzünk egy kis marcipánt    egy következőhöz…

repatorta_

A receptet megtaláljátok itt. Hétvégére még betervezhetitek a programba! Jó étvágyat hozzá!

Puszi: Gabi és Réka