Nyári alma-dzsem

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




gabirekaRossz szomszédság török átok. Tartja a mondás. De a jó szomszédságnak gyakran vannak előnyei. Például az, ha kedves szomszédok időről időre valami váratlan ajándékkal is meglepnek. Velünk is ez történt nemrég, amikor is egy kis kosár nyári almával kedveskedett az egyik szomszédasszony. Bár jelenleg barack- és dinnyeőrületben vagyunk, de azért néhány szemet elmajszoltunk. Igenám, de két nap elteltével megint érkezett egy adag… Ekkor már el kellett rajta gondolkodni, hogy mi legyen vele. Hirtelen ötlettől vezérelve ripszropsz összedobható almadzsem készült belőle.

Hozzávalók:nyari alma

  • 2 kg nyári alma
  • 25-30 dkg nádcukor
  • 1 citrom
  • 1-2 fahéjrúd
  • 7-8 db szegfűszeg
  • késhegynyi szalicil

Így készül:

Az almákat megmossuk, meghámozzuk és összekockázzuk. Egy fél citrom levét rácsurgatjuk, hogy ne barnuljon meg. Egy csészényi vizet odateszünk forralni 4-5 kanál cukorral, beletesszük a fahéjrudakat és a szegfűszegeket, és szirupot készítünk belőle. Az almakockákat egy edénybe tesszük, megvárjuk, amíg levet ereszt, majd összekeverjük a maradék cukorral és ráöntjük a leszűrt fűszeres szirupot is és a citrom másik felének levét is. Legfeljebb félóráig főzzük, majd a kimosott üvegeket egy vízzel telt tepsibe tesszük, és amikor forrni kezd a víz az üvegek alatt, óvatosan az üvegekbe kanalazzuk a kész dzsemet. A tetejére egy-egy késhegynyi szalicil mehet, majd dunsztba, plédbe vagy törülközőbe tesszük.

nyarialmadzsem

Reggeli kalácshoz, péksütihez fantasztikusan finom, de palacsintához sem utolsó. Sütiket tölthetünk meg vele, szóval a lényeg, hogy ne hagyjuk tönkremenni a nyári almát, dolgozzuk fel, ősszel és télen örülni fogunk neki!

Puszi: Gabi és Réka