Óévbúcsúztató falatok

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , ,




Alighogy túl vagyunk a nagy karácsonyi traktán, a pulykán, a töltött káposztán és a bejglin, ismét enni kell. Mármint enni mindig kell, és persze enni mindig jó is, de az év utolsó napján sem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. Persze az igazi megkötések, azaz babonák inkább január elsejére vonatkoznak, amikor is nem ajánlott halat vagy szárnyast enni, nehogy elússzon, vagy elszálljon a szerencsénk, annál inkább disznóságokat, hogy malacunk legyen az új évben. És persze a lencse! Ha nem eszünk lencsét elsején, nem lesz elég pénzünk, és szépek se leszünk, merthogy állítólag a lencse ilyen hatással is bír…  A korhelyleves pedig a másnapos gyomrot rakja rendbe, szóval van kötelező elem gazdagon :-)

Mi most inkább az év utolsó napjára adunk tippet, olyan falatokhoz, amelyek segítenek a szilveszteri kortyolgatásban, kevés macerával elkészíthetőek és még finomak is. A lencséből mi a vöröslencsét ajánljuk, amely gyorsan megfő, nagyon egészséges és nagyszerű leves üthető össze belőle rövid idő alatt. Vendégváró vagy tévénéző falatkának pedig hideg és meleg sajtos apróság jutott eszünkbe. Kevés dolog kell hozzájuk, úgyhogy egy gyors pótbevásárlással is beszerezhetjük az óévbúcsúztató „villantáshoz” szükséges kellékeket. Íme a receptek:

Sajtgolyó földimogyoróval

Hozzávalók:

  • 2 dkg krémsajt
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tej
  • 8 dkg földimogyoró
  • sós keksz

Elkeverjük a krémsajtot a trappistával és a vajjal, majd szobahőmérsékleten fél óráig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a tejet a sajtos keverékhez és alaposan eldolgozzuk. Letakarjuk, és pár órán át hűtőben állni hagyjuk. A keverékből golyókat formálunk és meghempergetjük őket az apróra vágott mogyoróban. Tálalásig a hűtőben tartjuk és sós keksszel vagy baguette-tel tálaljuk.

Sajtos minifánk

Hozzávalók:

  • ¼ liter tej
  • 8 dkg margarin
  • 16 dkg liszt
  • 3 tojás + 1 tojássárgája
  • 12 dkg reszelt sajt

A tejet felforraljuk, csipetnyi sóval, majd hozzákeverjük a margarint, és állandó kevergetéssel belefőzzük a lisztet is. Addig keverjük, amíg a massza elválik az edény oldaláról. Belekeverjük a három tojást, végül, ha kihűlt, hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Sütőpapírral bevont tepsibe kiskanállal kiszaggatjuk, tojássárgájával megkenjük és a sütőbe tesszük, kb. 20 perc alatt készre sül.

Vöröslencse-krémleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg vöröslencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, chili, őrölt gyömbér, kömény
  • hámozott paradicsomkonzerv
  • főzőtejszín vagy kókusztej
  • alaplé, vagy leveskocka
  • olívaolaj

Kevés olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, és az összezúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk az alaposan megmosott és lecsurgatott vöröslencsét. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük húsleves alaplével (ha nincs kéznél, megteszi a leveskocka is). Mehet bele a többi fűszer is ízlés szerint: chili, gyömbér, kömény, ha szeretjük az egzotikus ízeket, akár egy kis fahéj is. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomkonzervet és fedő alatt puhára főzzük a lencsét. Botmixerrel krémesítjük, majd hozzákeverjük a főzőtejszínt, vagy ha akad otthon, kókusztejjel még finomabb lesz. Tálalhatjuk pirítóssal, csípős kolbászkarikákkal, vagy ha éppen villantani szeretnénk, koktélrákkal is. Mindenhogy nagyon jó! :-) Receptek letölthetőek itt: Óévbúcsúztató falatok.

Jó étvágyat!