Rágcsáljunk kesudiót!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




rekagabi_oszTudtátok, hogy a kesudió tulajdonképpen egy furcsa, alma formájú termés alján található kocsány? A kesudiófák az Amazonas vidékén, Brazíliában őshonosak, és igazából a Dél-Amerikába érkezett utazók által indult el ez az érdekesség: a kesualma héjától megszabadított magja világhódító útjára. Sokára jöttek rá, hogy a héjréteget el kell távolítani, és alatta igazi csemege rejlik, de ekkor az is kiderült, hogy ez a különleges héj a vegyipar számára sokrétűen hasznosítható, például festékek alapanyagául is szolgálhat. Na de vissza a kesudióhoz! A XVIII. században már az előkezelt magok érkeztek meg Európába, de a portugál utazók előtte már több helyre magukkal vitték és ott meghonosították. Így nem véletlen, hogy a világ egyik legnagyobb kesudió-termelőjének ma India számít, de Afrika több országában is különleges figyelem övezi, Mozambikban például esküvői szertartások főszereplője és afrodiziákumnak számít.

Manapság már nagyon könnyű hozzájutni, sózott és sótlan formában is kapható. Rendkívül egészséges, bár természetesen a magas olajtartalom miatt azért nem árt mértékkel fogyasztani. Csipegetni, rágcsálni azonban nagyon is érdemes, hiszen jód, cink, réz és vastartalma mellett magnéziumban igazán gazdag, így véd a magas vérnyomástól, a hirtelen izomgörcsöktől, és segít elkerülni a migrént és a fejfájást. B2, B3, B6 és E-vitamint tartalmaz, a rostjai pedig segítenek az érrendszer és a koleszterinszint normalizálásában. Ha rendszeresen eszünk kesudiót, akkor az epekő kialakulását is megakadályozhatjuk.  Természetesen csak úgy magában a legfinomabb, de ha aprítóban összetörjük, tejszínnel és fűszerekkel akár tésztához szószt is készíthetünk hozzá, vagy gondoljunk csak az indiai ételekre, amelyeknek szintén fontos eleme az őrölt kesudió. Pirítva salátára is tehetjük, krémleveseket is megszórhatunk vele. Mi most a rágcsálás mentén haladva egy egészséges nasit kísérleteztünk ki, kesudiós pogácsát sütöttünk. Íme a recept!

Hozzávalók:hozzavalok

  • 15 dkg pörkölt, sózott kesudió
  • 7 dkg vaj
  • 20 dkg rizsliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1-2 teáskanál só
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája

A kesudiót aprítógépben egészen pépesre daráljuk. Felolvasztjuk a vajat, majd egy edényben a kesudiót, a sütőporos lisztet (mi rizslisztet használtunk, hogy ez egy gluténmentes, egészséges recept legyen, de lehet rendes liszttel is sütni), a tetszés szerinti sót és 1 tojást alaposan összedolgozunk. Kis időre betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon. Közben sütőpapírt simítunk a tepsibe, egy kevés kesudiót pedig külön kikészítünk. A kicsit kihűlt masszát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd kis gombócokat formálunk belőle, és a sütőpapírra helyezzük. Kis távolságra egymástól, hogy legyen  helyük picit megnőni sütés közben. A tetejére késsel csíkokat húzunk, megkenjük a tojássárgájával, és egy-egy egész szem, vagy aprított kesudiót teszünk a tetejére. 180 fokos sütőben kb. félóra alatt készre sütjük. Lehet kicsit jobban megpirítani, mint a miénket, de már türelmetlen volt a család, így kiszedtük.

kesudiospogi

Még lehet tökéletesíteni, egy picit több sót például a miénk elbírt volna, de érezhető benne a kesudió finom íze és mégis friss sós rágcsa került az asztalra. Ha kedvetek van kipróbálni, rajta! Jó étvágyat hozzá!

Puszi: Réka és Gabi