Spárgát spárgával

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , , ,




kekzoldgabirekaVannak zöldségek, amelyeket vagy szeretünk, vagy nem. A spárga például abszolút ilyen. Aki kedveli, az általában rajong érte, és a piacon való felbukkanásától, azaz április végétől kezdve jó két hónapon át spárgát spárgával eszik. Mint a régi magyar filmben Hyppolit a hagymát hagymával… Persze a spárga azért a hagymánál lényegesen kifinomultabb zöldség, régi korokban kifejezetten ínyenc csemegének számított. Már az egyiptomiak és a görögök is ismerték, majd igazából a reneszánsszal együtt született a divatja is újra, utána pedig igazán luxustermékké vált. XIV. Lajos francia király egyenesen kikövetelte kertészétől, hogy mindig legyen spárga az asztalon, így már ekkor melegházban termesztették ezt a finomságot. Szerencsére napjainkban már bárki megvásárolhatja a spárgát a piacon, igaz, nem a legolcsóbb zöldség, de azért nem is megfizethetetlen.

Arra mindenképpen figyelni kell, feherspargahogy ha viszont megvesszük a spárgát, frissen kell elfogyasztani. Még hűtőszekrényben sem lehet túl sokáig tárolni felhasználás előtt. Azt mondanunk sem kell, hogy a foltos, kicsit sárgás példányokat inkább hagyjuk ott, csak és kizárólag friss spárgát vegyünk. De milyet? Fehéret vagy zöldet? A tanácstalan spárgavásárlónak fogalma sincs róla, hogy melyiket vegye, és melyik által szeresse meg ezt a “műfajt”. Egyáltalán mi a különbség? Hát az, hogy fejlődése során a fehér spárgától megvonják a természetes napfényt, így nem lesz zöld, és kevésbé lesz kesernyés az íze. Ínyencebb dolog a fehér spárga, de ez tényleg ízlés dolga, mert van, aki viszont a zöldet szereti jobban. A lényeg mindkettő vásárlásánál, hogy friss és lédús legyen. Ha meghajlítjuk és elhajlik, akkor már nem friss. Legyen egyenletesen szép, fényes fehér, vagy élénkzöld! Mással ne érjük be.

zoldspargaA spárga egyébként természetesen roppant magas vitamin- és ásványi anyagtartalommal bír. Kálium, magnézium, vas, C-vitamin, B-vitamin van benne gazdagon, és szerencsére rendkívül kevés kalória. Könnyű és könnyen emészthető, szóval parádés diétás fogás, persze az elkészítés módja azért ronthat rajta. Gazdag rostokban, így az emésztésünkre is jó hatással van, és vízhajtó hatása miatt pedig a vesénk is hálás lehet érte. Egyes források szerint pedig a spárga rendszeres fogyasztása rákmegelőző és rákos állapotot gyógyító hatással is bír. Egy okkal  több, hogy megszeressük!

És hogy készítsük el? Ami lényeges: a zöld spárgát nem kell meghámozni, elég, ha a fás végeket levágjuk. Ahol elpattan a meghajlított spárga, attól lefelé már fás, nem jó, dobjuk ki. A fehér spárgát meg kell hámozni, éles késsel vagy zöldséghámozóval, a végét pedig általában le kell vágni.  A tökéletes spárga-főzési módszer az, hogy sós vízbe tesszük egy edénybe, vagy üvegtálba, és azt egy másik edénybe tesszük, amelyben vizet forralunk. Így lesz a legfinomabb… állítólag… Mi van, hogy csak úgy simán megfőzzük, avagy sonkába tekerve sütőben grillezzük, pároljuk. Mindenesetre a tökéletes módszert egyszer mindenképp próbáljátok ki! Mi is így teszünk majd.

S hogy mi készüljön a spárgából? sparga sonka tojasSzerintünk a fehér spárgából csodálatos krémleves készíthető, kevés tejszínnel lazítva, sóval, borssal ízesítve. A zöld spárgából készítsünk rizottót, krémesen, finoman, a spárgát apró darabokra vágva elkeverve benne. Sajttal vagy pirított csirkével kiegészítve egy nagyszerű fogás. És hát a zöld spárga másik csodás változata a már említett sonkába tekerés. Feketeerdei vagy pármai sonkát vegyünk hozzá, az olyan finom ízes, hogy fűszerre nem lesz szükségünk. Egy kis edényben forraljunk vizet, csepegtessünk bele egy kevéske ecetet, majd ha felforrt, üssünk bele óvatosan személyenként egy tojást. Fedjük le gyorsan, és amikor kész, evőkanállal emeljük ki. Tegyük a megsült, grillezett sonkába tekert spárga mellé a buggyantott tojásokat. Ha diétázunk, ne gondolkodjunk nehéz öntetben, kevés balzsamecet, szójaszósz, narancslé, olívaolaj segítségével is remek öntetet készíthetünk. De zöldfűszerrel vagy curryvel ízesített joghurttal is tálalhatjuk, minden remekül harmonizál ezzel az igazi tavaszi fogással.

A lényeg, hogy ne idegenkedjetek tőle, szeressétek meg a spárgát, higgyétek el, érdemes! Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi