">

Sült töltött paradicsom

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




gabi reka csikosVannak olyan ételek, amelyek egészen egyszerűen mosolyra fakasztják az embert. Szerintünk a paradicsom éppen ilyen. Hiszen a mosolygós piros zöldség (mely sokak szerint legalább ennyire gyümölcs is) – nem csupán becsempészi a nyári napsütést az asztalunkra, hanem nagyon egészséges is. Persze ma már egész évben kaphatóak a paradicsom legkülönbözőbb fajtái, az igazi szabadtéri paradicsomnak semmi mással nem összehasonlítható az íze és zamata.

A paradicsom azért is csodálatos, hiszen szervezetünket nem terheli felesleges energiával, 100 gramm paradicsom alig 15 kalóriát tartalmaz, rostokban gazdag, és közben számtalan jótékony vitamin forrása is: nagyon gazdag C-vitaminban, de A-provitamin, E-vitamin és többféle B-vitamin is található benne. Nátrium, kálium, kálcium, magnézium, vas és foszfortartalma is hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyához. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj és a paradicsom szinte mindig együtt kerül fogyasztásra.

Hozzávalók: (4 személyre)sult toltott paradicsom

  • 8 db nagyobb paradicsom
  • 30 dkg sovány darált hús
  • 1 nagyobb fej hagyma (vagy 3-4 szál újhagyma)
  • 1 csomag mini mozzarella sajt
  • kevés olívaolaj
  • só, bors, rozmaring, bazsalikom

 Elkészítés:

Kevés olívaolajat felforrósítunk, és megpirítjuk benne az összekockázott hagymát vagy a felkarikázott újhagymát. A paradicsomokat megmossuk, levágjuk a tetejüket, és kiskanállal kikaparjuk a húsát, ezt is a hagymás keverékhez adjuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd kevés zöldfűszerrel is ízesítve puhára pároljuk. Egy tűzálló tálban közben elhelyezzük a megmosott paradicsomokat, és mindegyikbe belekanalazunk a töltelékből egy-egy evőkanálnyit. A mozzarella golyókat beledugdossuk a töltelékbe, egyenletesen osszuk el, hogy mindegyik paradicsomba jusson. Majd helyezzük rá a megtöltött paradicsomokra a tetejét és 150-160 fokon süssük kb. 15-20 percig. Ezalatt a sajt megolvad, a paradicsom is kicsit megsül, és egy pompás, kalóriaszegény, ízletes vacsorát kapunk.

Jó étvágyat hozzá!

Réka és Gabi