Süssünk karácsonyi muffint és mézeskalácsot!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , ,




Talán már meséltünk nektek arról, hogy mindkettőnknél nagyon fontos dolog az, hogy a gyerekeinket minél korábban hozzászoktassuk ahhoz, hogy bizonyos dolgokat együtt végzünk el. A konyhában sürgölődni minden gyerkőc szeret, ha nem vesszük el tőle a kedvét. Ha olyan feladatokat bízunk rájuk, amelyeket veszélyes eszközök nélkül el tudnak végezni, sőt még tanulnak is belőle, például a méricskéléssel a mértékegységeket, akkor kifejezetten hasznos is lehet a dolog. Az ünnepre való készülődés esetén pedig szintén fontos, hogy lépésről lépésre egyre több dologba vonjuk be a gyerekeinket, úgyhogy a díszek gyártása után nem árt ha eljutunk a finomságok készítéséig is. Nálunk most így alakult az édes ráhangolódás a karácsonyra :-)

Muffin Rékáéknál

Muffint sütni mindenki tud. Vagy legalábbis azt hiszi. Hálás műfaj, ha egyszer rákapunk az ízére, biztosan gyakran fogjuk elkészíteni, hiszen nem kell adagolni, szeletelni, ahogy kisült, úgy tálalható. Papírkapszlikban tudjuk kínálni, igazi jó gyerekbuli-kaja is. A jó muffin titka igazából csupán a jó recept, az, hogy ne legyen túl sűrű a tészta, ne legyen túl édes. És semmiképpen ne hagyjuk, hogy sokáig álljon, nehogy kiszáradjon… bár ez a veszély gyerekes háztartásban, de valószínűleg máshol sem túlságosan reális… :-)

Kell hozzá:

  • 1 tábla étcsoki (legalább 60 %-os)
  • 15 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2-3 evőkanál habtejszín
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg puha vaj, felkockázva

Összekeverjük a felaprított csokit, a lisztet és a sütőport, majd félretesszük.  Egy másik tálban habosra keverjük a vajat, cukrot, vaníliáscukrot, tojást. Ha már szép habos és sima, hozzáadjuk a tejszínt, folyékony állapotban. Szépen, fokozatosan összekeverjük a liszttel. 30 percig 170-180 fokon sütjük. Mindig kell tűpróba, mert ezzel lehet megállapítani, hogy megsült-e, ha ráragad a tészta, inkább csökkenteni kell a hőfokot, mint hogy megégjen, belül pedig nyers maradjon!

Lehet még tenni bele diót, vagy szeletelt mandulát, nagyon finom lesz tőle :-)

A díszítés:

Mi most külön erre a célra vásároltunk cukormáz tollakat, különböző színekben, de otthon is könnyen lehet hasonló “kinyomót” készíteni, ha kiszúrunk egy zacskót.  Figyeljünk rá, hogy ne melegen díszítsünk, illetve, hogy ne nyomjunk túl sokat, mindig szépen, egyenletesen rajzoljunk! Kedvenc mintáink: hópihe, fenyőág gyertyával, gömbbel, csengő… szóval minden, ami karácsony :-)

Mézeskalács Gabiéknál

Általános nézet, hogy nincs karácsony mézeskalács nélkül. És többnyire mézeskalács sincs karácsony nélkül. Na de ilyenkor aztán semmi sem tarthat vissza bennünket! Minden családnak megvan a maga titkos receptje, taktikája, fortélya, amitől olyan lesz a karácsonyi édesség, amilyen.  Nálunk Böske néni hozta a receptet, ami tényleg úgy jó, ahogy van, és persze titkos, de most a kedvetekért, és mert karácsony van, kivételt teszek :)

Kell hozzá:

  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál mézes fűszerkeverék (ha magunk készítjük, akkor fahéj, szegfűszeg, őrölt gyömbér, vanília  – de sietős esetben nyugodtan használjuk a kész keveréket)
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál puha margarin
  • 20 dkg méz

Hogyan?

Összedolgozzuk a tésztát, ez nem egyszerű feladat, mert könnyen morzsolódik, és eleinte nem akar egységessé válni, de kitartás, sikerülni fog! Ha kész, tegyük zacskóba és hűtőben hagyjuk pihenni pár órát. A tésztát kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Ne felejtsünk el lisztet használni, nehogy ragadjon, és szétszakadjon a forma.  Sütés előtt tojással kenjük meg! A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük, és tényleg csak egy pár percre betesszük sülni. Nagyon kell figyelni, mert nagyon hamar odaég!!! Sima lapon kell a formákat kihűteni, különben összeesnek.

Díszíteni lehet szinte mindennel, például speciális mézeskalácsdíszítő ceruzákkal. Nekünk a kedvencünk a dió, amit sütés előtt nyomunk bele, és istenien megpirul!

Sikeres sütögetést, kellemes időtöltést és jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi