">

Süssünk sárgabarackosat!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




Mert hogy nagy-nagy örömünkre végre érik a sárgabarack is. Ez az öröm június végén köszönt be általában, amikor az első fajtákat lehet szüretelni, de szerencsére azért augusztusig valamelyik fajta kajszit mindig lehet kapni. Befőzni is lehet már lassan, de főleg élvezni, majszolni a csodagyümölcsöt. Hiszen a sárgabarack az. Hogy miért is szeretjük? Először is azért, mert finom. De a viccet félretéve, szuper magas A- és C-vitamintartalma miatt egészen biztosan. A magas béta-karotin tartalom segít szemünk, bőrünk egészségének megőrzésében, de a folsav és a kálium, kalcium is jótékony hatással van a szervezetre. Mivel energiatartalma is rendkívül csekély, a diétánkban is hasznunkra válik. A nyár tényleg fantasztikus! Kedvenceinket ehetjük büntetlenül, hát nem óriási?

Persze ha úgy esszük, ahogy nagyon is szeretjük, barackos gombóc, barackos rétes, vagy egyéb süti formájában, akkor már nem olyan kalóriaszegény a dolog, viszont finom. Az alábbi sütireceptet is azért szeretjük, mert nagyon gyorsan összedobható, és egyszerre barackos, túrós, nyárias, egyszerűen imádnivaló!

Hozzávalók:sargabarack

  • 250 g liszt
  • 160 g cukor
  • 100 g hideg vaj
  • 250 g sovány túró
  • 2 tojás
  • vaníliáscukor
  • 1/2 kg sárgabarack

A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, negyedekre vágjuk. A lisztet, a cukor felével és a hideg vajjal összegyúrjuk annyira, hogy egy morzsás tésztát kapjunk belőle. Egy pitesütő vagy kerek üvegtál aljára szórjuk a felét. Közben a túrót a maradék cukorral, vaníliáscukorral és a két tojás sárgájával kikeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és azt is óvatosan hozzáadjuk. A túrókrémet a morzsára kenjük szép egyenletesen. A barack nagyobbik részét szépen elrendezzük a túrókrém tetején. A maradékot apró kockákra vágva elkeverjük a morzsa másik felével, ezzel pedig betakarjuk a sütit. 200 fokon kb. 45-50 percet sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje.

barackos_turos

Ez sajnos nem az a süti, amelyre azonnal rá lehet rontani. Legalább 1 órát hűlnie kell, hogy szépen lehessen szeletelni. Viszont másik jó hír: ha marad belőle, akkor viszont hűtőben, zárható dobozban tárolva napról napra finomabb. Mondjuk nagyon ne reménykedjetek, hogy nem kell másikat sütni hamarosan… Még jó, hogy augusztusig tart a sárgabarack-szezon!