Szilvás cobbler

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




rekagabi_oszVannak sütik, amelyek a nevük miatt olyan misztikusan hangzanak. Ezek többnyire azok az elnevezések, amelyeket valahonnan külföldről szerzünk, honosítunk, és bár a végeredményt összehozni egyáltalán nem bonyolult, azért olyan elegáns, mikor szuflé készül a konyhánkban. Vagy éppen crumble. Vagy mint most, éppen cobbler. Persze semmi őrületes rejtély nincs ezekben, a szuflé az ugyebár felfújt, francia desszert. A crumble az morzsasüti, angolszász eredetű, a lényege, hogy alulra kerül a sok-sok finom gyümölcs, és rá a kevesebb tészta. A cobbler neve pedig egy holland sütőedénytől eredeztethető, és állítólag a titkos recept is Hollandiából szivárgott ki. Itt is hasonlóképpen a morzsasütihez, úgy kezdődik a történet, hogy legyen otthon jóóó sok friss finom gyümölcsünk, ízlés szerint lehetnek bogyósok, mint áfonya, málna, eper vagy ribizli, de barackkal, almával, körtével is remek lesz a süti. Ősz van, és mi eléggé imádjuk a szilvát, úgyhogy nálunk most szilvával készül. Jó hír: nem sokkal több időt kell hozzá a konyhában tölteni, mint egy palacsintasütéshez, sőt! :-)

Szilvás cobblerszilvas cobbler

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • kis vaníliáscukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • kb. fél kg szilva
  • fahéj
  • pici keményítő

Egy kerek formát (jénai vagy pitetál) picit kivajazunk, ezt kell sűrűn kirakni szilvával (vagy bármi más gyümölccsel. Kevés étkezési keményítővel megszórni, sok fahéjjal és még egy kevés cukorral.

Összekeverjük a szárazanyagokat, lisztet, cukrot, sót, sütőport, vaníliáscukrot, ebben elmorzsoljuk a hideg vajat. Egy másik edényben a tejszínt a tojásokkal habosra keverjük (de csak úgy kézzel), és ez is mehet a morzsához. Ez egy lágyabb tészta lesz, és kanállal „galuskákat” szaggatunk a gyümölcs tetejére. Elvileg úgy lenne szebb, ha ez picit kilátszik alóla. (nekünk most befedte, de azért így is szép lett és pláne finom :-) A tetejét még megszórtuk nádcukorral egy kicsit, hogy az rápiruljon. Kb. 175 fokon, 35-40 perc alatt aranybarnára kell sütni.

Szerintünk a legjobb langyosan, de akkor se lesz baj, ha nem fogy el rögtön, akkor hidegen is sikere lesz még.

Viszont: mivel olyan sokat esik szó az egészséges életmódról, és mi magunk is hívei vagyunk ennek, a klasszikus recept mellett azért hadd áruljuk el azt is, hogy miként lehet ezt a finomságot kicsit másképp, egészségesebb változatban is elkészíteni. Hát úgy, hogy amit lehet, mármint a hozzávalók közül, egészségesebbre cserélünk. Fehérliszt helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet, a cukor legyen nádcukor, vagy nyírfacukor. Sütőpor helyett inkább szódabikarbónát válasszunk, vaj helyett egy kevés olívaolajat, tejszín helyett kókusztejet vagy rizstejet. Aki nagyon komolyan veszi, hogy tojást sem használ, az egy kevés tönkölylisztet keverjen el vízzel, ez is hasonló állagú összekötő anyag. Mi azért azt az 1-2 tojást ilyenkor beletesszük a sütibe…

Cobbler-sütésre fel hát, legyen ez az új családi kedvenc!

Puszi: Gabi és Réka