Szín, íz, egészség

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




Színeket enni jó. Ez régi nagy igazság, hogy minél több különböző színű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk el egy nap, annál többet teszünk egészségünkért, hiszen így egészen biztosan minden szükséges vitamint és ásványi anyagot be tudunk juttatni a szervezetünkbe. Tulajdonképpen a minimum 5 különböző szín, ez a saláta majdnem egészében teljesíti a napi penzumot. Szép a szemnek, és jó nekünk is, hiszen roppanós, üde, és nem utolsósorban finom.

sárgarépa

Receptünk alapja a sárgarépa, ami igen gazdag béta-karotinban, amelyet szervezetünk képes A-vitaminná alakítani. Az A vitamin pedig szemünk, bőrünk egészségének megőrzésében rendkívül fontos szerepet játszik. Akad a sárgarépában egyéb vitamin is bőven: B1, B2, B6, C és K-vitamin is, továbbá kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium és folsav is. Használunk még káposztát, amelynek egyik legjobb tulajdonsága,  hogy rendkívül szegény kalóriában, ellenben gazdag rostokban, tehát diéta esetén kifejezetten ajánlott. Emellett nagyon gazdag C-vitaminban, de K, B1 és E-vitaminban is. A zöld levelekben sok a béta-karotin, amely remek antioxidáns, valamint kalciumban és vasban is gazdag a káposzta. Segít megelőzni a daganatok kialakulását, sőt egyes vélemények szerint még a rákos állapotot is képes enyhíteni és gyógyítani. És akkor még nem is beszéltünk a gránátalmáról, amely szintén nagyszerű antioxidáns, véd a rákos sejtek kialakulása ellen, segíti a méregtelenítést és a súlycsökkentést is, remek tisztító hatással is bír. A gránátalma rendszeres fogyasztásával hatékonyan csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és a koleszterinszint is. Magas C-vitamintartalma sem jön éppen rosszul a szervezetnek, ezenkívül gazdag flavonoidokban, rostokban, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, és tulajdonképpen még reggelig sorolhatnánk. Egy kevés snidling a maga zöld frissességével, magas C-vitamintartalmával, és illóolajaival, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, pedig megkoronázza ezt a vitaminbomba salátát.

Hozzávalók:granatalma

  • 1 kis fej káposzta
  • 2-3 sárgarépa
  • 1 gránátalma
  • 1 csokor snidling
  • olívaolaj, citromlé, méz, só, bors

A káposztát megmossuk, negyedekre vágjuk, torzsáját kiszedjük. A sárgarépát meghámozzuk. Mindkettőt lereszeljük, durva lyukú reszelőn, a kezünkre vigyázva. Egy nagy tálban összekeverjük. Olívaolajból, citromléből, mézből keverünk egy könnyed öntetet, sóval, borssal ízesítjük. Ezt a salátánkra tesszük. A gránátalmát félbevágjuk, és kiszedjük a magokat (legegyszerűbb egy fakanállal ütögetve egy tálba szórni őket). Meghintjük gránátalmamagokkal, majd a megmosott snidlingből ollóval aprítva szintén vágunk rá egy adagot. Keverünk egyet rajta még, és kész a vitaminbomba saláta!

kaposztas sargarepasalata granatalmaval

Jó étvágyat!