Szívecskés szilvás

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




rekagabi_oszUgye megmondtuk, hogy a szilvával nem tudunk betelni? A mai tippet persze szilva nélkül is meg lehet valósítani, sőt igazából nemsokára jön az almás sütik véget nem érő sora is, legalábbis télen nálunk az óriási favorit. A szívecskés miniformák pedig nemrégiben egy internetes rendelés során kerültek be a házba, tulajdonképpen bevallhatjuk, hogy csak hirtelen fellángolásból. Nagyon bájos, és igazán kedves hangulatú sütiket lehet vele sütni, de lássuk be, ezek inkább csak egészben szépek. Felszeletelve már nem annyira, de ezt is könnyen meg lehet oldani. Az alábbi recept szerint készült sütit például éppen csak hogy sikerült lefotózni, és már el is tűnt. Ajándékba, meglepetésként viszont csodálatosan néz ki, úgyhogy akár a lenti szilvás töltelékkel, akár bármi mással csak ajánlani tudjuk.

Hozzávalók:szivformak

  • 20 dkg tönkölybúzaliszt
  • 10 dkg nádcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • szilva – kb. 30 dkg
  • darált dió
  • vaníliás cukor
  • kevés porcukor

A tönkölylisztet a cukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával elkeverjük. Hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd beleütünk egy egész tojást. Laza  mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, és először két részbe szedjük, majd azokat is elfelezzük. A szívecskés formák aljába simítunk egy-egy részt. A másik két részt pedig deszkára tesszük és kézzel, késsel, ahogy sikerül, szív alakúra igazítjuk. Persze előbb még jön a töltelék. Szilvát mosunk, kimagozunk, negyedelünk. Meghintjük egy kevés cukorral, vaníliával, és darált dióval. Rákanalazzuk az alsó réteg tésztára, majd befedjük a maradék tésztával mindkét formában. 45 perc alatt kb. 180 fokon készre sütjük. Akkor jó, ha szép barnára sült, és kicsit már kiemelkedett a szívformából. Kicsatoljuk a kapcsos tortaformát, óvatosan meglazítjuk a szélét, leemeljük az aljáról. Meghintjük porcukorral és tálaljuk.

szivecskes szilvas

Ha nem figyelünk, el tud ám fogyni azonnal is, mert melegen is nagyszerű, de másnap is lehet nagyon örvendezni neki! Ha nagyobb étvágyú a család, vagy éppen többen vagyunk, akkor nem nagyon lesz elég, lehet máris duplázni az adagot! Szép vasárnapot!

Puszi: Gabi és Réka