Téli kedvenc: almás palacsinta

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Bár nyakunkon a farsang, és vele együtt a különböző fánkok sütésének ideje is, ami örök és nem változik, az a palacsinta-szerelem! Reggelire, délutáni nasira, vagy esti bűnözésre is tökéletes, és mindenki eheti, ahogy szeretné. Kivéve, ha mi másképp szeretnénk. Merthogy van egy favoritunk, amit – bevalljuk – elsősorban télen szoktunk sütni. Vagy olyankor, amikor túl sok almát vettünk és finoman szólva sincsenek már makulátlan állapotban. Akkor meghámozzuk, lereszeljük és mehet is bele az egyik kedvencünkbe. Fenségesen finom lesz, aki még nem próbálta, most itt az idő!

Arról nem is beszélve, hogy az almás palacsinta egy kiadósabb leves  után is remek desszert, de szerencsére, tényleg olyan pikkpakk elkészül, hogy reggelire is összedobhatjuk és máris jól indul a nap! Ráadásul ez a  palacsinta a teljeskiőrlésű liszttől és a sok almától lényegesen egészségesebb, mint a hagyományos társai.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 dl étolaj
  • 2 dl tej
  • pici só
  • őrölt fahéj
  • 2-3 db alma

Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. A tojásból, lisztből, tejjel és esetleg pici szénsavas vízzel palacsintatésztát készítünk, ezt egy csipet sóval és egy teáskanál őrölt fahéjjal is ízesítjük. Belekeverjük a reszelt almát is, így az átlagosnál vastagabb masszát kapunk. Egy serpenyőben eloszlatunk egy kevés olajat, felforrósítjuk, és belekeverjük a tésztába. Így az olajjal együtt egy-egy merőkanálnyit a serpenyőbe teszünk, majd kisütjük a palacsintákat. Fahéjas cukorral, vagy édesítőszerrel meghintve tálaljuk.

Aki pedig igazán ki akar rúgni a hámból, egy finom vaníliás öntetet is készíthet hozzá, vagy kanalazhat hozzá egy kis baracklekvárt, megszórhatja darált dióval. Jó étvágyat hozzá!