">

Tippek az uzsonnásdobozba

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,




Az iskolás napok indulásával párhuzamosan meg is érkezett egy újabb fejtörésre okot adó helyzet. Mi kerüljön az uzsonnásdobozba? Ami egészen biztos, hogy mindig, de iskolás napokon aztán pláne ragaszkodni kell ahhoz, hogy a gyerek reggel változatos és bőséges reggelit egyen. Kaptunk egy kérdést a napokban, hogy milyen ötleteink vannak nem hagyományos reggelire, törjük a fejünket és nemsokára ezekkel az ötleteinkkel is jelentkezünk. :-)

No de vissza az uzsonna-kérdéshez! Van olyan iskola, ahol rendes tízórai van, esetleg nem is olyan hosszú a nap, ha olyan az órarend, ilyenkor elég valami kisebb nasit, müzliszeletet vagy egy almát csomagolni. Ha viszont ez nincs, avagy már kamaszodó, feneketlen étvágyú gyermekkel rendelkezünk, akkor érdemes eltöprengenünk a lehetőségeken.

A klasszikus iskolai uzsonna többnyire uzsia két szelet kenyér közé pakolt felvágott, esetleg némi zöldséggel. Ha viszont nem szeretnénk, hogy a gyerek kókadtan bámuljon a matekórán, mert teleette magát a szalámis szendviccsel, akkor kicsit trükkösebb, könnyebb megoldásokat érdemes keresni. Már csak azért is, mert ez végül is csak egy köztes étkezés, tehát ha van rendes reggeli, meg majd lesz rendes ebéd, akkor nem kell komoly falatokkal megterhelni a gyomrot. Salátát nem könnyű gusztusosan becsomagolni, a kockákra vágott gyümölcs is könnyen megbarnul, de azért nem kell, hogy lemondjunk a zöldségekről sem. Tanuljunk meg zöldséges pástétomokat készíteni, lehet gombás, paradicsomos, rukkolás. Vagy ízesítsünk túrót zöldfűszerekkel, snidlinggel, amikor akad, akkor medvehagymával. Ezek a finomságok egyébként a mi diétánknál is jól jöhetnek, szénhidrátnapokon az előző, fehérjenapokon a második. :-) És ha a kenyér helyett adnánk valami egészségesebbet? Próbáljuk ki a tortillalapokat, ma már a legtöbb hipermarketben megtaláljuk ezeket a kenyérpult környékén. Ezek nagyszerűen alkalmasak arra, hogy valamilyen kencével megkenjük, ízlés szerint tehetünk rá sonkát, vagy sajtot, salátalevelet, vékony zöldségszeleteket, és feltekerjük. Ha előző este elkészítjük, és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, reggel időt is nyerünk ezzel. Ha pedig felkarikázzuk és úgy tesszük az uzsonnásdobozba, akkor könnyebb is lesz megenni. Az minden uzsonnánál fontos szempont, hogy ne potyogjon ezerfelé, ha a gyerek beleharap. Már csak a ruhájára gondolva is…

Teljes kiőrlésű kekszekből nincs hiány a piacon sem, de nagyszerű uzsonnakekszeket süthetünk magunk is rendkívül könnyen az alábbi recept alapján. A zabpehely rendkívül gazdag B és E vitaminban, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz, élénkít és közben mégis teltségérzetet okoz. Ezenkívül is van még számtalan nagyszerű élettani hatása, így mi felnőttek is fogyasszuk bátran, pláne a belőle készült finomságot.

Zabpelyhes kekszzabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg zabpehely
  • 30 dkg nádcukor
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 dl tejföl
  • apróra vágott étcsokoládé
  • kandírozott narancskocka
  • vagy apróra vágott aszalt szilva, barack, vagy áfonya

20 dkg vajat mikróban felolvasztunk (kb. 5-10 másodpercenként leállítjuk és újra indítjuk, és ügyelünk rá, nehogy felrobbanjon, mert akkor sokat kell takarítani utána… :-)) A forró, folyékony vajba beleáztatjuk a zabpelyhet, és elkeverjük benne. Megvárjuk, amíg kihűl.

Közben egy másik tálban összekeverjük szárazon a nádcukrot, a tönkölylisztet és a szódabikarbónát. Ha szeretnénk, tovább bolondíthatjuk vaníliával vagy éppen őrölt fahéjjal is, de anélkül is finom. Amíg kihűl a vajas zabpelyhünk, apró kockákra darabolunk étcsokit, és az éppen kéznél lévő aszalt gyümölcsöt, lehet szilva, barack, vörösáfonya, vagy épp kandírozott narancskocka, ha van otthon. A száraz keverékhez hozzáadjuk a kihűlt zabpelyhet, majd a tejfölt és egy keverőkanállal gyors mozdulatokkal összekeverjük. Jó sűrű masszát kapunk, ebbe mehetnek bele az aprított finomságok. Aztán a tepsibe sütőpapírt teszünk, és evőkanállal kis gombócokat adagolunk rá. Meg fognak nőni és kilapulnak, tehát hagyjunk nekik helyet. Két vagy három körben fogjuk tudni csak kisütni. Kb. 200 fokon kell sütni, 10-15 perc alatt kész. Ha dobozba tesszük, hetekig friss és finom marad. Igazából egyre jobb lesz, csak nem nagyon van ideje ezt bebizonyítani, mert annál gyorsabban elfogy.

De mivel az elkészítése tényleg nagyon egyszerű, ha beválik, akár hetente új ízvariációkkal lehet próbálkozni, akár kókuszreszelékkel, akár darált mandulával is kipróbálható. Rendkívül finom és tápláló könnyű uzsonna lesz belőle. Ajánljuk a dobozba! Recept letölthető itt: Zabpelyhes keksz

Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi