Új kedvenc: szárzeller

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




kekzoldgabirekaIdőnként vannak nagy rácsodálkozások. Amikor az ember ráébred arra, hogy valami, ami már régóta lehetett volna kedvenc, a mindennapok része, most hirtelen nagyon bejön. Régóta szemezgettünk már a zöldségespultnál a halványított zellerrel, angol zellerrel, szárzellerrel, de igazából csak az utóbbi időben kaptunk rá nagyon. Pedig állítólag már az ókori görögök is imádták ezt a cuccot, ami sok más hasonló növényhez, zöldséghez hasonlóan gyógynövényként kezdte pályafutását. Hát nem is csoda, hiszen magas víz- és rosttartalma van, és ennek megfelelően igen alacsony kalóriatartalma (100 grammban mindössze 14 kcal, tehát jóformán semmi!!!). Emellett viszont gazdag magnéziumban, kálciumban, káliumban, nátriumban, úgyhogy állítólag éppen ezért fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatása is van.

És ha ez mind nem lenne elég: hát meglehetősen finom is. szarzellerMi magunk egyébként nagyon szeretjük a hagyományos, gumós zellert is, írtunk is már róla, de vannak akik azt kevésbé bírják, hiszen annak elég erőteljes az íze. A szárzeller lágyabb, kicsit pikánsabb zamatú, frissen roppanós, nem véletlen, hogy amerikai filmekben gyakran látjuk, amint koktélokba, például Bloody Marybe mártogatják… Mi talán inkább egy jó zöld koktélt ajánlanánk belőle: akár gyümölcscentrifugával facsarva, akár turmixolva, zöldalmával bolondítva, citrommal remek frissítő lehet. Aki meg még zöldebben is bírja és szereti az effajta egészségkoktélokat, az merüljön mélyebbre a zöld világban! Spenótlevelekkel, uborkával együtt is lehet fogyasztani, szerintünk a körte is nagyon jó. Egy ilyen zöld smoothie egész napra elegendő vitaminforrást és energiát biztosít számunkra. Nyári meleg napokon tényleg érdemes kipróbálni!

No, mert ahogy már pedzegettük, fogyó- és tisztítókúra esetén is javallott a fogyasztása, hiszen remek méregtelenítő és tisztító hatással bír, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, tehát még a narancsbőr lekínlódásában is hasznunkra lehet. Bőrünket tisztítja, gyulladáscsökkentő hatása is van, emésztést serkentő, és állítólag még az idegrendszerre is jótékony befolyással bír. Ide nekünk!

szarzeller es ananaszHa sandán pislognátok rá, hogy ugyan már mit is kell ezzel kezdeni, akkor ne tegyétek! A belső nyelek mindig zsengék, ezeket már lehet is karikázni, persze alapos megmosás után, a külső levélnyeleket pedig a zöldbabhoz hasonlóan érdemes megtisztítani.

Szerintünk a szárzeller egy tökéletes salátaalap! Aki kevésbé bírja az uborkát, de már unja a jégsalátát, az sürgősen fedezze fel magának, imádni fogja! Nagyon jól lehet gyümölcsökkel is párosítani, az alma és a körte alap, de például az ananász (akár friss, akár konzerv), szintén óriási barátja, de nemsokára nektarinnal is tervezzük kipróbálni, mert egészen biztosan remek lesz. Illik hozzá a reszelt sárgarépa, a morzsolt kukorica, a zamatosabb sajtok, reszelve, morzsolva, feta, gorgonzola egyaránt, és ami szintén nagyon finom és egészséges, tonhallal, lazaccal is nagyszerű párost alkot. De a salátázásnak amúgy is csak a fantázia szab határt, szárnyaljatok!

Na és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a szárzeller is jó, sülve-főve :-). waldorf salataLehet belőle leves, akárcsak gumós rokonából, de ami nekünk nagyon bejött, az, hogy párolt rizsbe karikáztuk, kockáztuk őkelmét. Amíg a rizs megfő, addig épphogy roppanósra puhul ez is, viszont aromás, finom és különleges köret lesz belőle. Na jó, egy kis újhagyma sose rossz, az azért kerüljön alá, só és fehérbors is mehet, más nem nagyon kell, csodajó fogást kapunk így. Krumplipüréhez is lehet tenni, ha együtt fő a krumplival, akkor csodajó zelleres ízű pürénk lesz, de ha hagyjuk darabosan, akkor az is egy remek ízhatás lesz. Aztán persze megint lehet bármi mással is villantani: csőben sütve, darált hússal lerakva is lehet átsütni, sőt állítólag palacsintatésztába mártva, kisütve is nagyon bombasztikus, na azt még nem próbáltuk. Igazából annyira jó már nyersen is, hogy úgy a legjobb dúskálni benne.

Próbáljátok ki ti is a szárzellert, ha még nem része a táplálkozásotoknak, imádni fogjátok variálni ezt a szuper zöldséget!

Puszi: Gabi és Réka