Ünnepi Pavlova-torta

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




gabireka_hopelyhesA karácsonyi menü egyik legizgalmasabb része minden kétséget kizárólag a desszert. Az persze alap, hogy van bejgli, meg mézeskalács, meg készülnek aprósütik, meg ízlés szerint még ki tudja mi minden, de valami fenséges desszertköltemény azért kell a vacsora végére. Ajánlottuk nektek a minap a Két cica konyhája bloggerének, Bezselics Ildikónak frissen  megjelent remek szakácskönyvét, amelyben a desszertekről sokak legnagyobb örömére nagyon alapos fejezetek szólnak. Ahogy Ildikó is írja: “Az emberek többsége az édességet mindennél jobban szereti, így a sütemények, desszertek készítésére azok is szívesen vállalkoznak, akik egyébként nem sokat sürgölődnek a konyhában.”

És ez így igaz! A most következő édességtől lehet, recepteka2cicakonyhajabolhogy sokan tartanának, mert olyan különlegesen, misztikusan cseng a neve. Pavlova. A könnyű desszertről azt lehet tudni, hogy egy világhírű orosz balerina nevét őrzi, aki nagyon szerette az édességeket. Anna Pavlova 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott, és állítólag nem sokkal ezután lett közismert ez a desszert, bár azt nem tudni pontosan, hogy ki készítette, de úgy tudni, hogy az édességeket kedvelő, ám alakjára felettébb vigyázó prímabalerina kedvéért készült az első. Ami viszont felettébb érdekes, az az, hogy Ausztráliában és még inkább Új-Zélandon nemzeti desszert lett a Pavlova. Nemzeti ünnepükön ezt a tojáshab-tejszínhab-gyümölcs variációra épülő desszertet fogyasztják előszeretettel. A Pavlova-torta alapját voltaképpen habcsóknak is lehetne nevezni, de ez a kívül ropogós, belül krémesen puha finomság azért nagyon más. És egyáltalán nem nehéz elkészíteni, így Ildikó is jó szívvel ajánlja az ünnepi asztalra ezt a könnyű és különleges desszertet, amely az ő ajánlásában így készül.

Pavlova torta fehér csokival és karamellizált őszibarackkal

(Előkészítés: 20 perc, Elkészítési idő: 90 perc)

Hozzávalók:Pavlova(2)

  • 6 tojásfehérje
  • egy csipet só
  • 300 g porcukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 teáskanál málnaecet (vagy más enyhe gyümölcsecet)
  • 100 g fehér csokoládé, felolvasztva
  • 200 ml tejszínhab
  • 200 g nádcukor
  • 100 g vaj
  • 500 g gerezdekre vágott friss őszibarack

A tojásfehérjéből egy csipet sóval lágy habot verünk. Közben folyamatosan adagoljuk bele a hozzávalókat: a keményítővel elkevert porcukrot és az ecetet. A kemény habot egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére halmozzuk, és a hablapáttal felcsipkézzük a felületét (apró mozdulatokkal „átpaskoljuk”). Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, majd 10 perc után levesszük a hőmérsékletet 120 fokra, és így sütjük további 70 percig. Az extrahosszú sütési idő eredményeként kívül ropogós, belül villával kanalazható, édesen puha lesz. Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni, majd a felolvasztott fehér csokit a tetejére csorgatjuk, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt tejszínhabot halmozunk a tetejére, erre kerül a karamellizált, sült őszibarack. Ez úgy készül, hogy a vajat felolvasztjuk a serpenyőben, hozzáadjuk a nádcukrot és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg karamellizálódik. Beletesszük a gerezdekre vágott őszibarackot és enyhén átsütjük.

Nem hangzik rosszul, ugye? Kipróbáljátok? Természetesen a Két Cica Konyhája szakácskönyvben további remek desszertek receptjét is megtaláljátok, tehát ha inkább karamellkrémes mogyorótortát, márványkuglófot, triplacsokis brownie-t, vagy fordított datolyatortát készítenétek, akkor is érdemes fellapozni a könyvet, amely ajándéknak sem utolsó. Mi imádjuk, ajánljuk nektek is nagyon sok szeretettel!

Puszi: Gabi és Réka