Vacsoratipp: töltött hagyma

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




gabireka_kardiganosVannak alapanyagok, amelyek tulajdonképpen egyértelműen adják magukat, hogy mi készüljön belőlük. A hagyma a legtöbb ember szemében pont ilyen. Pedig a hagyma nem csupán „alávaló”, azaz az ételek ízesítésére szolgál, hanem fontosabb szerepet is kaphat. A hagymában található anyagok ráadásul nem csupán az emésztést segítik, hanem javítják a szívműködést, tágítják az ereket. Rendszeres fogyasztása segít karbantartani a koleszterinszintet, az érrendszeri zavarokat. Egyébként asztmás panaszok ellen is segít, és egyes források szerint rákmegelőző hatással is bír. Fogyasszuk hát változatosan, készítsünk belőle akár levest, akár mint az alábbi recept (amelyre a Spagetti és Opera c. szakácskönyvben bukkantunk) is javasolja: töltött hagymát! Téli vacsorának is kiváló ötlet, gyorsan, könnyen kész!

Töltött hagymatoltott_hagyma

Hozzávalók:

  • 250 g darált marhahús
  • 4 fej nagyobb hagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 evőkanál friss zsályalevél
  • 50 g frissen reszelt parmezán
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • bors

Elkészítés:

A hagymákat meghámozzuk, majd forrásban lévő sós vízben 15 percig előfőzzük őket. Kiszedjük a vízből és hagyjuk lehűlni. Félbevágjuk, a közepéről kb. a hagyma 1/3 részét  kiskanállal vagy késsel óvatosan eltávolítjuk. Az eltávolított hagymának a felét apróra vágjuk, (a másik részt esetleg később egy salátához lehet majd hasznosítani vagy tálaláskor a töltött hagymák mellé tehetjük) Egy közepes serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, először a felaprított hagymát, majd pedig a darált marhahúst pirítjuk le. Sózzuk, borsozzuk, tovább pároljuk. Ezután levesszük a tűzről, hogy kihűlhessen. A sütőt 180°-ra felmelegítjük.

A tojást felverjük és az 50 g parmezánnal együtt hozzákeverjük a húshoz. Petrezselymet finoman felaprítjuk, a felét szintén a töltelékhez adjuk, sóval és borssal fűszerezzük. Megtöltjük a hagymákat.

Egy tűzálló tálat 1 teáskanál vajjal kikenünk. A hagymákat belehelyezzük. Két evőkanál vajat felforrósítunk egy tálban, 3 evőkanál zsemlemorzsát teszünk hozzá. Ezzel megöntözzük a hagymák. Előmelegített sütőben, 45 percen keresztül sütjük, a maradék petrezselyemmel a sütés végén megszórjuk.

Melengető, finom vacsora lesz! Jó étvágyat!

Puszi: Gabi és Réka