Variációk egy témára – burgonya-vacsorák

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




Az ünnepek után valószínűleg nemcsak mi vagyunk úgy vele, hogy igyekszünk egy kicsit visszafogni szárnyaló gasztronómiai képzeletünket. Telítődtünk is a sok extra kajával, a pénztárcánk is laposabb így január végén, így nem csoda, ha kellenek a praktikus és gyors vacsora-ötletek. Pláne úgy, hogy tél van, jólesik a meleg vacsora, de a túl bonyolult fogások elkészítésére hétköznap nincs idő, a melegszendvics és a bundáskenyér pedig már egy idő után kezd unalmassá válni. Készülünk majd még egészséges vacsoraötletekkel is, de most egy olyan alapanyagot szemeltünk ki, amely bármikor kéznél van, nem igényel nagyobb bevásárlást, és számtalan módon variálhatjuk. Íme tehát a burgonyás vacsora-tippek!

Töltött burgonya

Hozzávalók:

  • 800 g burgonya
  • 200 g túró
  • 1 pohár tejföl
  • 200 g félzsíros, félkemény sajt
  • csipetnyi só
  • leheletnyi friss korianderlevél

A burgonyát jól megmosva, egészben, héjastól megfőzzük, majd meghámozzuk. Félbevágjuk, és a közepét kanállal kivájjuk. A kivájt és összetört belsejét összekeverjük az áttört túróval, kevés tejföllel, az így kapott tölteléket ízesítjük sóval, fűszerezhetjük kevés friss korianderrel. A masszát visszatöltjük a burgonyákba, és megszórjuk reszelt félzsíros, félkemény sajttal. 180 fokos sütőben 10-12 percig pirosra sütjük.

Parajos, sajtos töltött burgonya

Hozzávalók:

  • 600 g burgonya
  • 400 g paraj
  • 400 g reszelt sajt
  • 5 dkg vaj
  • bazsalikom
  • csipetnyi só
  • csipetnyi őrölt bors

A megmosott, héjában főzött burgonyát meghámozzuk, megfelezzük, és a közepét kanállal kivájjuk. A megmosott és darabolt parajleveleket leforrázzuk, ha mirelitet használunk, akkor természetesen csak felengedjük és kikeverjük. A burgonyákba tegyünk kevés vajat, és felváltva rétegezzük a sóval, borssal és bazsalikommal ízesített parajt, valamint a reszelt sajtot. Több réteget rakhatunk, a tetején sajttal befejezve. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt pirosra sütjük.

Burgonyaomlett 

Hozzávalók:

  • 200 g burgonya
  • 60 g puha vaj
  • 6 tojás
  • 50 ml tejföl
  • csipetnyi só
  • csipetnyi őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál olaj, a sütéshez

A megtisztított burgonyát vágjuk kockára, majd főzzük meg. Ha már puha, törjük át villával. A tojássárgáját keverjük habosra a puha vajjal. Tegyünk bele sót, gyömbért, a tejfölt. Keverjük bele az áttört burgonyát, és lazítsuk a tojás keményre vert habjával. Serpenyőben, felforrósított kevés olajon süssük meg.

A receptjeink 4 személyre szólnak, de inkább két jó étvágyú felnőtt és 2 gyerek számára. Ha több felnőttet kell jóllakatni, akkor azért számoljátok át! Receptek itt: Burgonya-vacsorák. Váljék egészségetekre! :-)

Puszi: Réka és Gabi