Véletlen gesztenyetorta

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




Ugye ti is szeretitek a gesztenyepürét? Valószínűleg sokunknak kedves gyerekkori élménye a nagyszülőkkel vagy a szülőkkel való cukiba járás, ahol kirendelhettünk egy óriási adag gesztenyepürét, ahol persze az üvegpohárban kanyargó édes gesztenyecsíkok is fontosak voltak, de hát a tejszínhab volt a hab a tortán. Illetve, a hab a vasárnap délutánon. :-) Gesztenyepürét ma valahogy már kevesebb helyen lehet találni az étlapokon, de a hűtőpultokban azért mindig akad gesztenyemassza. Az alábbi recept tulajdonképpen véletlenül született, mert a hűtő átpakolásánál előkerült egy csomag fel nem használt mélyhűtött gesztenye, amit naná, hogy haladéktalanul el kellett használni! :-)

Nemrég ajánlottunk már egy hasonló módon induló receptet, most az a különbség, hogy a kekszalapú tortánkat meg is fogjuk sütni sütőben. Az édes, krémes finomságnak nagy sikere volt nálunk, úgyhogy ajánljuk a ti figyelmetekbe is sok szeretettel!

Gesztenyetorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g teljes kiőrlésű keksz
  • 100 g puha vaj

A kekszet aprítógépben összetörjük, hozzáadjuk a puha (legfeljebb enyhén megolvasztott) vajat, összekeverjük. Ezt a masszát egy kapcsos tortaforma aljába simítjuk (24 cm-es), majd betesszük a hűtőbe kb. negyedórára, addig pont el is készül a krém.

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g gesztenyemassza (mélyhűtött, és ez általában cukrozott is)
  • 100 g kristálycukor
  • vaníliáscukor (ízlés szerint)
  • 2-3 evőkanál rum (ízlés szerint)
  • 4 egész tojás

A mascarponét a puha gesztenyemasszával összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, rumot, ízlés szerint, majd mehet bele 4 egész tojás, habosra kikeverjük robotgéppel.

A tortaformát kivesszük, mostanra újra visszaszilárdult a vaj, rákanalazzuk a gesztenyés krémet.

A formát dupla rétegben alufóliába csomagoljuk, és a sütőben egy mélyebb tepsibe kb. 2-3 cm magas vízfürdőben sütőben 180 fokon kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül még rezegős. Néhány óra hűtés után lesz igazán jól szeletelhető. Egy kis reszelt csokival a tetején még tetszetősebb lesz!

Recept letölthető itt: Gesztenyetorta. Próbáljátok ki, akár már most hétvégén, egészen biztosan nem fogjátok megbánni! :-)

Puszi: Réka és Gabi