Zabpelyhes gofri joghurttal

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Van egy édesség, ami egészen biztosan az első „street food”-ok, azaz utcai kaják közé tartozott, bár amikor felbukkant vásárok, búcsúk, rendezvények kínálatában, még nem nevezte így senki. A gofri ősét állítólag már a középkorban is ismerték, flamand cukrászoknak köszönhetjük, akik a megmaradt tésztát vaslapok között sütötték meg. Többféle recept szerint készül, egyes nemzeteknél vajat is használnak hozzá, máshol egészen egyszerűen egy vastagabb palacsintatészta lesz, ami biztos, hogy a jó gofri kívül roppanós, belül pedig puha. És süljön aranysárgára, hogy utána porcukorral meghintve, vagy lekvárral, csokihabbal, mogyorókrémmel lehessen jóízűen elfogyasztani. Egy egészségesebb változat is készülhet reggelire, természetesen az egy fontos feltétele a dolognak, hogy legyen gofrisütőnk. De ez ma már általában nem túl drágán, sok helyen, sokféle formában beszerezhető, és mivel akár sós, akár édes gofrit is készíthetünk, tényleg végtelen módon lehet variálni, megéri a konyhánkat gazdagítani egy ilyen masinával.

A zabpehellyel készült gofri remek indítása lehet a napnak, és kiváltja az angol gyerekek által nagyon, általunk kevéssé kedvelt zabkását. A zab a B-vitamin mellett E-vitaminban is gazdag, no meg vas, kálium kalcium, foszfor és magnézium is található benne, fehérjetartalma pedig nagyon magas. Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az idegrendszert, gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra, emellett lúgosító hatású is. A rostok segítenek abban is, hogy hamar teltségérzetet érezzünk, emellett rákmegelőző hatásuk is van. Csökkenti a koleszterinszintet, ezzel is elősegíti a szív- és érrendszer védelmét. Az emésztésre is remek hatással van, tisztít és gyorsítja az anyagcserét, megszabadít kórokozóktól és ballasztanyagoktól egyaránt.

Hozzávalók:

  • 100 g zabpehely
  • 100 g liszt
  • 3 egész tojás
  • egy csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 g cukor
  • (80 g cukor és vaníliáscukor, ha édesre szeretnénk)

A zabpelyhet késes robotgépben apróra őröljük, majd elkeverjük a liszttel és a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral (és a vaníliáscukorral, ha édes változat készül), hozzáadjuk a tejet, a fehérjéket kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a két tojásos keveréket, majd hozzákanalazzuk a lisztes-zabpelyhes mixet is. Egy sűrű vastag palacsintatésztát kapunk. A gofrisütőt kevés vajjal kikenjük, majd rákanalazunk egy-egy adag tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a sütőportól egy kicsit megnő, tehát ne tegyünk bele nagyon sok masszát. A gofrikat 4-5 perc alatt készre sütjük. Ha sósan készítettük, natúr joghurttal tálaljuk, ha édesen, akkor a joghurtba is keverjünk egy kevés vaníliáscukrot. A zabpehely és a joghurt kombinációjával a reggelinkben  máris sokat tettünk azért, hogy energikusan és jól induljon a nap.