Zellerrel várjuk a tavaszt




A téli hónapoknak végre búcsút intve, a tavasz kapujában egyre erősebben vágyunk az üde, ropogós salátákra, változatos ízekre. Persze ilyenkor még nem vagyunk eleresztve helyben termesztett friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, ezért abból kell főznünk, amink van. Azért bőven van miből válogatni, ahogyan alább is kiderül majd egy remek receptből, amelyet Gyepes Gabojsza gasztroblogger kínálatában találtunk. Ha pedig március 22-24. között ellátogatunk a Gardenexpóra további ihleteket meríthetünk a tavaszváráshoz. Ne hagyjátok ki Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállítását, kérjetek személyre szabott tippeket a tökéletes konyhakert kialakításához Topor Erika kertészmérnöktől. Törj ki a négy fal közül, irány a Budapest Aréna!

Tudtátok, hogy a zeller az új karfiol? Az utóbbi egy-két évben igencsak feltornázta magát az alapanyagok ranglétráján, és egyszerű leveszöldségből a séfek nagy becsben tartott kedvence lett. A világ vezető éttermeiben mára az egyik legtrendibb alapanyagnak számít, akár nyersen, akár egyben sütve, esetleg  meglepő módon vega gyrosként elkészítve.
A saját konyhánkban használhatjuk nyersen isteni salátákban, krumpli helyett pürében, vagy hasábban sütve, de gombákkal is mennyei íz-párosítás!

Most lássunk egy tápláló és egészséges alapanyagokból készült, nem mellesleg húsmentes fogást.

Chia magos, almás zellersaláta, remoulade-szerű mártással

Hozzávalók négy adaghoz:

  • egy közepes méretű zellergumó hámozva, julienne-re vágva
  • 1-2 savanykás alma julienne-re vágva
  • 1 fej lilahagyma, hámozva, vékonyra szeletelve
  • 1 kiskanál méz
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
  • pár szál újhagyma zöldje, vékonyra szeletelve
  • 1 zöld friss chili, szeletelve
  • só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

A mártáshoz:

  • 4-5 evőkanál majonéz
  • 1-2 apró ecetes uborka
  • kiskanálnyi, hideg vízzel leöblített kapribogyó
  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál aprított salottahagyma
  • pár tekerésnyi frissen őrölt bors

Elkészítés:

A mártáshoz a majonézben keverjük el a nagyon finomra felaprított hozzávalókat.
A salátához először sózzuk meg a vékonyra szeletelt lilahagymát, és keverjük el a mézzel és az almaecettel. Pár percig pácoljuk, majd forgassuk össze a julienne-re vágott almával és zellerrel, valamint a chia maggal, petrezselyemmel és zöld chilivel. Halmozzuk a tányérra, és kínáljuk a mártással, amiből mindenki ízlése szerint keverhet a salátához. Egészségünkre! 

Alakítsd ki a saját konyhakerted!

A helyben termett friss zöldségeknél és gyümölcsöknél kevés izgalmasabb dolog létezik a gasztronómiában, és csak hab a tortán, ha az ember a saját kertjéből szedheti össze a vasárnapi ebéd hozzávalóit. Egy jól működő, a mindennapi rohanás mellett sem megterhelő konyhakert kialakítása azonban nem egyszerű feladat. Szerencsére március 22-24. között, a Gardenexpón erre is remek ötleteket, megoldásokat ismerhetünk meg. A háromnapos rendezvényen minden kertimádónak adott a lehetőség, hogy személyre szabott tanácsokat kérjen profi szakemberektől, a többi között konyhakert témakörben. Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállításán a komplett kertépítéstől, a lakás teraszának „tavasziasításáig” minden kérdésünkre választ kaphatunk, válogathatunk az álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választékából. Ki ne hagyjátok az évszak legizgalmasabb rendezvényét!