">

145 éves cukrászda-legenda

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
Ilyenkor karácsonykor valahogy még inkább szezonja van az édességeknek. Nem mintha nem imádnánk őket egész évben, de valahogy ilyenkor, a korai sötétedésben, a karácsonyvárásban, a hosszú estéken, hideg télen megbocsátóbbak is vagyunk magunkkal, no meg a kalóriákkal szemben. És bár mi magunk is gyakran buzdítunk mindenkit az otthoni sütés hangulatára, ízeire is, hiszen kell, hogy gyermekeink azt is ismerjék, egy kis cukrászdázás azért sose esik rosszul az ember lányának. Pláne ha egy olyan patinás intézményről, budapesti legendáról van szó, mint amilyen az Auguszt Cukrászda, amelyet 1870-ben alapított a család.

145 év hosszú idő, történelmileg is jelentős. Az Auguszt család története pontosan ennyi időre, 4 generációra nyúlik vissza, de már a kapuban áll az ötödik generáció, hogy felkészüljön a stafétabot átvételére.  A család által felhalmozott és a végletekig tökéletesített cukrász szaktudás olyan örökség, amelynek ápolása kiemelten fontos feladat a jelenben. A hagyományok megőrzése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tudás továbbfejlesztésére, új utakat járva, új eljárásokkal és alapanyagokkal kísérletezve, ám mégis örökösen ragaszkodva a legmagasabb minőségi elvárásokhoz.

2H0_8700

Az Auguszt sütemények titka a négy generáció által felhalmozott tudásban, a szakértő mozdulatokban, a precíz arányokban és a kiváló alapanyagokban rejlik. A legifjabb családtagok a konyhában mozogva első kézből leshetik el a cukrászmesterség fortélyait. A generációkon átívelő szakma így a legkiválóbb környezetben felnövő, mesterségük iránt elhivatott cukrászokat nevel. A klasszikus receptek megőrzésénél, a hagyományos sütemények előállításakor a kézi munka, a mindenre kiterjedő figyelem, az alkotórészek megfelelő hőmérséklete és számtalan olyan apróság is fontos szerepet játszik, amely mind alapvetően meghatározza a végeredmény minőségét. A hagyományos receptek megfelelő technológia mellett a mai kor igénye, az étkezési kultúra változása szerint korszerűsíthetők, könnyíthetők úgy, hogy az eredeti ízüket teljes mértékben megőrizzék.

2H0_8608

Léteznek ízek, amelyek gyermekkorunk óta velünk élnek. Bizonyos sütemények emlékeinkből megszépülve bukkannak elő és így is maradnak meg bennünk. Az Auguszt Cukrászdában újra felfedezhetjük ezeket a csodás süteményeket, amelyek változatlan ízben, kimagasló minőségben, a legmodernebb technológia és a legkiválóbb alapanyagok felhasználásával kerülnek elénk. Ezek igazán maradandó élmények. Régi emlékeket idéz például az a főzött krémes, amely valódi vanília rúd felhasználásával készül kiváló minőségben.

Az Auguszt cukrászdinasztia fiatalabb tagjai nem csak a szaktudást, a cukrászat szeretetét, hanem a kísérletező kedvet is örökölték elődeiktől. Mivel kiválóan ismerik a szakma mesterfogásait és magabiztosan bánnak az alapanyagokkal, fantáziájuknak semmi sem szabhat határt. Így kerülhetnek az Auguszt cukrászda kínálatába olyan új sütemények, amelyek teljes mértékben hűek a hagyományokhoz, mégis új színt visznek a választékba.

2H0_8638

Az Auguszt családban hagyomány, hogy a cukrászattal foglalkozók süteménnyel lepjék meg a rangidőst születésnapjára. A 80 éves Auguszt Elemér számára Auguszt József keze által készült az a különleges marcipános-csokoládés, kávés hullámokkal és mandulával ékesített torta, amely olyan mértékben elnyerte a szakértő apa tetszését, hogy a mai napig megtalálható az Auguszt cukrászda kínálatában. Az E-80 torta ízvilága nem csak az ünnepelt, hanem a széles vásárlóközönség elvárásaival is találkozott. Egy igazi családi különlegesség, amely a mai napig eredeti formájában kizárólag az Auguszt cukrászdában kóstolható meg.

2H0_8671

Minden kultúra meghatározza magát étkezésében. Egyes fogások, nemzeti különlegességek olyan értékeket hordoznak, amelyek alapján könnyen megismerhetjük magát az országot. A hagyományos sütemények ünnepekhez kapcsolódva a magyar kultúra szerves részét képezik. A tradicionális receptek velünk élnek, megőrzésük a cukrászok nemes feladata. A karácsonyi ünneplés elengedhetetlen süteménye a mákos és a diós bejgli. Márványos mintázatú sült tésztában ízletes töltelék csavarodik. Minden szelet elfogyasztása közben tisztelettel adózunk a termésért egész évben fáradozók felé. Az Auguszt Cukrászda a hagyományos, diós és mákos bejgli mellett gesztenyés és déligyümölcsös változatot is készít az ünnepekre. Az adventi és karácsonyi kínálatot színesíti a tradicionális francia fatörzs, a mandulás-narancsos csoki alagút és különféle keleti csemegék. Készítenek csipkedíszes mézeskalácsokat és habkarikát a karácsonyfára, de készül csokis koldustallér, vajas és zabpelyhes kekszek, de díszdobozos csokis narancsívvel, kandírozott narancshéjjal vagy házi bonbonokkal is meglephetik szeretteiket a látogatók.

2H0_8596

Az Auguszt Cukrászda finomságait hagyományosan Budán, a Fény utcában találhatjuk, néhány lépésre a piactól és a Mammut bevásárlóközpontoktól, no meg a Széll Kálmán tértől.  Ajándékozzátok meg magatokat egy kis Auguszt-élménnyel, ha tehetitek, nem fogjátok megbánni!