">

5+1 tipp a szép bőrért

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Mindannyian szép bőrre vágyunk. A ragyogó, sima bőr az egészség egyik jele, önbizalmat ad, magabiztosságot kölcsönöz. Nyilván vannak genetikai tényezők is, de az is tény, hogy bőrünk állapotán nyomot hagynak a stresszes mindennapok, megviselik a fel- vagy leszaladó kilók, az évszakok váltakozása. Hogy olyan állapotban tartsuk, ahogyan szeretnénk, érdemes néhány dologra kiemelten odafigyelni. Mit tehetünk bőrünk egészségéért? Szakonyi Eszter, kozmetikusmester, egészségügyi szakkozmetikus, a többszörös nemzetközi díjnyertes Vintage Beauty tulajdonosa így foglalja össze tanácsait.

  1. Hagyd, hogy lélegezzen a bőröd!

„Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a bőrük hibáit mindenképpen palástolni szeretnék. Ez talán elsősorban a 40 éves kor alatti hölgyekre igaz, akik túlságosan is odafigyelnek az online világ agyonfilterezett jelenségére, így saját magukat sosem látják elég szépnek. Zavarják őket a mimikai ráncok, a pigmentfoltok és a bőr egyenetlenségei. A túlzott sminkelés, a hibák elfedése viszont visszaüthet, újabb bőrproblémákat hozhat magával, hiszen a pórusok eltömődnek, a bőrünk pedig a kémiai anyagoktól komoly toxikus terhelést kap. Így a verejtékezéssel, faggyúval keveredve könnyen elszaporodhatnak a mikroorganizmusok, később a gyulladások, amelyek helyén pedig pigmentfoltok alakulhatnak ki.”

  1. Évszaktól függően válaszd meg a megfelelő kozmetikai kezelést!

„Bőrünk működése meglehetősen összetett, bár egyébként röviden ennyiről van szó: tisztítsd, koptasd mértékkel, hidratáld és óvd! Én éppen azért nem vagyok annak a híve, hogy mindezt túl sok kozmetikummal tegyük, mert akkor óhatatlanul sokkal több segédanyag kerül a bőrünkre és a pórusokon felszívódva a szervezetünkbe. Ezek egy része nem, vagy csak nagyon lassan képes lebomlani. Nem beszélve a rengeteg kozmetikum szállításának és csomagolóanyagának természeti környezetet terhelő hatásáról. Tudjuk-e vajon, hogy mindkettő veszélyes hulladéknak minősül?  Az egészért pedig még fizetünk is, nem is keveset. A kozmetikai kezelésekkel kapcsolatban egyetlen fő szabály van: tavasztól télig hidratálunk és óvunk, téltől tavaszig pedig mindez egészüljön ki regenerálással és koptatással. Ami fontos, tavasztól télig, tehát amikor a napfénynek amúgy is kitett a bőr, semmiképpen se kezdjünk hámlasztást, koptatást, bármilyen egyéb vérzéssel járó beavatkozást. Ennek kizárólag télen van itt az ideje!”

  1. Nem a bőrtípusod számít, hanem az akut bőrállapot!

„Bőrünk állapotán minden nyomot hagy. Látszik, hogy miként táplálkozunk, hogyan élünk, békében vagyunk-e éppen magunkkal, vagy komoly érzelmi harcok dúlnak bennünk. Azt is mutatja a bőr, hogy miként bánunk vele, szeretjük-e éppen, és megbecsüljük, vagy dühösek vagyunk a hibái miatt. Visszatükröződik rajta a szervezet összes hormonális folyamata, az idegrendszerünk aktuális állapota, az emésztésünk, de még az is, hogy éppen hogyan alszunk. Ezt mind figyelembe kell venni egy kozmetikai kezelésnél, nem véletlenül vallom, hogy egy jó kozmetikus nem csupán a bőrt, hanem a lelket is ápolja.”

  1. Ha rossz krémet vásároltál, még mindig korrigálhatsz

„Egyszerűen fogalmazva nyilván azt mondanám, hogy dobd ki. Vagy ajándékozd el! Tartósan semmiképp ne használj nem megfelelő kozmetikumot. Amivel általában nem lehet melléfogni, azok a hidratáló készítmények. Ha mégis úgy gondoljuk, hogy nekünk nem elég az a krém, amit választottunk, olajos komponenseiben szegényesnek érezzük a terméket, akkor cseppentsünk még hozzá 1-2 csepp tiszta, hidegen sajtolt növényi olajat. Ha pedig éppen ellenkezőleg túl zsírosnak érezzük a megvásárolt kozmetikumot, akkor használat előtt kissé nedvesítsük meg a bőrünket!”

  1. Ne kövesd a laikusok tanácsát!

„A lehető legrosszabb, amit a bőrünkkel szemben elkövethetünk, az az, hogy a divatos, agyonreklámozott, vagy éppen az influencerek által ajánlott termékeket választjuk. Értelemszerűen mindegyik sokat ígér, gyakran a realitásokon bőven túlmutatva, hiszen nincs igazi kontroll és ellenőrzés. A kínálat óriási, könnyű benne eltévedni, de mivel arcbőrünk csak egy van, érdemes szakemberrel megbeszélni, hogy aktuálisan mire van leginkább szükségünk, hogy hosszú távon ne okozzunk károkat, további bőrproblémákat magunknak.”

+ 1

Élj tisztábban!

„Tiszta étkezés, tiszta víz, tiszta levegő, elegendő alvás és rendszeres mozgás. Mindehhez mosoly, derű, egyenes tartás kívül és belül – mindez akár 10 évet is levarázsolhat a látványból. Ha kiegyensúlyozottak vagyunk, merünk örülni és boldognak lenni, bármelyik életszakaszban is legyünk, az egészen biztosan visszatükröződik arcunkon is. A mosoly pedig épp olyan exponenciálisan terjedő reakció, mint a modortalan vagy lehangolt rosszkedv, csak szebb ráncokat csinál.”