">

Gyümölcsös joghurt-turmix

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,




nyarirekagabiIlyenkor nyáron gyakran előfordul, hogy már reggel olyan meleg van,  hogy nem igazán kívánunk semmi szilárd ételt. Egyébként is nagyon sokan vannak, akik  egyáltalán nem szeretnek reggelizni. Álmosak, nyűgösek, sietni kell, lusták ahhoz, hogy leüljenek az asztalhoz. Pedig a kiegyensúlyozott napindítás nagyon fontos. Mindazoknak, akiknek akár a napirendje zsúfoltabb, akár a gyomra érzékenyebb, van egy remek tippünk a gyors reggeli elkészítéséhez.

A joghurt születéséről számos legenda kering, állítólag már a középkorban nagyon sokan használták ezt a savanyított tejterméket egészségük megőrzésére vagy helyreállítására. Egy ideig a joghurt nem volt divatban, de a XX. században a párizsi Pasteur Intézet kutatásai nyomán az ősi italról ismét kiderült, hogy „jó baktériumokat” tartalmaz, amelyek emésztést segítő hatással bírnak.  A joghurt emellett kitűnő kalciumforrás, de B2 vitamint és egyéb ásványi anyagokat is rejt, mindezt alacsony kalóriaértékkel. A rendszeres joghurtfogyasztás segít szervezetünk méregtelenítésében, egyensúlyban tartja a bélflórát, pozitív hatással van immunrendszerünkre. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít megelőzni a fertőzéses megbetegedéseket. Egyébként pedig felgyorsítja a zsíranyagcserét, tehát remek fogyókúrás társ is, és ha kellőképpen ízesítve fogyasztjuk, az édességvágyat is csökkentheti.

No persze, nem a készen kapható édesített gyümölcsjoghurtokra gondolunk, hanem arra, amit házilag turmixolunk össze, friss gyümölcsök segítségével. A joghurt legjobb kísérői a bogyós gyümölcsök (áfonya, meggy, málna, szeder, eper), amelyek nagyon gazdagok flavonoidokban, azaz antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.  Ilyenkor szezonban nem tudunk eleget fogyasztani ezekből a finomságokból, hiszen a piac roskadozik tőlük, éljünk is minél gyakrabban a lehetőséggel és fogyasszunk belőlük sokat! Jól tesszük, ha még nyáron gondoskodunk róla, hogy legyen a mélyhűtőnkben mindegyikből egy-egy adag lefagyasztva, de ha erről lemaradtunk, akkor mélyhűtött formában is beszerezhetjük a reggeli turmixokhoz valót.

A joghurtot többnyire a laktózérzékenyek is fogyaszthatják, de ma már nagyobb helyeken laktózmentes joghurt is vásárolható.

Hozzávalók: (2 adaghoz)bogyos gyumik

  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 dl tej (ha valaki laktózérzékeny, lehet laktózmentes, vagy rizstej is)
  • 1 csésze bogyós gyümölcs (meggy, áfonya, málna, eper, szeder stb.)
  • 1-2 teáskanál méz
  • csipet fahéj

Elkészítés:

A turmixgépbe adagoljuk a joghurtot, és a megmosott gyümölcsöt, felöntjük tejjel, ízlés szerint ízesítjük egy csipet fahéjjal és kevés mézzel. Alaposan összeturmixoljuk, majd egy nagy pohárból jóízűen elfogyasztjuk.

Gyümölcsös joghurt-turmix

Jó reggeleket, jó reggeliket mindenkinek, nyáron is! :-)

Puszi: Réka és Gabi